Meyve ve sebzelerin çevre koşullarına karşı direncimizi artıran fenolik bileşikler içerdiğini belirten beslenme ve diyet uzmanı Gizem Akgül, bu fenolik bileşiklerin kansere, mikroplara, iltihaplara ve kalp hastalıklarına karşı antioksidan, immün sistemi uyarıcı ve koruyucu özelliklere sahip olduğunu söyledi. Hastalıklardan korunmak ve güçlü bir bağışıklık sistemi için dengeli ve yeterli beslenmede antioksidan içeren gıdalara önemli yer verilmesi gerektiğini vurguladı ve faydalarını sıraladı.
“KANSER VE PROSTAT HASTALIKLARINA KARŞI KABAK ÇEKİRDEĞİ”
Diyetisyen Akgül, kabak çekirdeğinin protein, beta karoten, tokoferol ve PUFA (çoklu doymamış yağ asitleri), E vitamini ve fenolik bileşikler açısından zengin olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Kabak çekirdeğinde fosfor, magnezyum, demir, çinko, potasyum ve manganez mineralleri bulunur. yaklaşık 100 gr kabak çekirdeği; 6 gram lif ve 30 gram protein içerir. Lif içeriği sayesinde bağırsak dostu besinlerden biridir. “Antioksidan ve inflamasyona karşı koruyucu etkisi var, hipergliseminin kontrolüne yardımcı oluyor, inflamasyona, kansere ve prostat hastalığına karşı koruyucu etkisi var” dedi. Ancak enerji içeriğinin yüksek olması nedeniyle porsiyon kontrolünün gerekli olduğu konusunda uyardı.
“BAL YÜZYILLARDIR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUMAK İÇİN KULLANILMIŞTIR”
Arıların ürettiği balın faydalarının yüzyıllardır bilindiğini vurgulayan diyetisyen Akgül, balın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, antimikrobiyal ve kansere karşı koruyucu özelliklere sahip olduğunu söyledi. Ana bileşenleri su ve karbonhidratlar olan balın yapısında antioksidan özelliklere sahip fenolik bileşiklerin bulunduğunu belirterek, “Bal öksürükler için iyidir, balgam edici, boğaz ağrısı semptomlarını azaltmaya yardımcı olur, sindirilmesi kolaydır. içerdiği enzimlerin etkisiyle prebiyotik içerir, yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve birçok hastalığa karşı korur.” Tedaviye katkı sağlayan fonksiyonel bir besindir. Bal, içerdiği B kompleksi vitaminleri ve C vitamini ile bağışıklığınızı destekliyor” dedi.
“BROKOLİ ÇOK FAYDALIDIR AMA PİŞİRME ŞEKLİNE DİKKAT EDİN”
Diyetisyen Akgül, brokoli’nin bağışıklık sistemini destekleyen fitokimyasallar ve antioksidanlar ile kanserle mücadeleyi güçlendiren glukozinolatlar açısından zengin olduğunu söyledi. Brokoli ailesine Brüksel lahanası, karnabahar, yer elması, marul, viyola ve karalahanayı da ekleyen Diyetisyen Akgül, şöyle konuştu:
“Brokoli lif, A, C ve K vitaminleri, polifenoller, potasyum, folik asit ve demir gibi mineraller içeriyor. 2013 yılında yapılan bir araştırmada brokoli; Domates, havuç, üzüm ve patlıcandan daha yüksek fitokimyasallar içerdiği tespit edilmiştir. Brokolinin kansere karşı da koruyucu etkisi vardır. Yüksek miktarda C vitamini içerir. Ancak gıdalardan maksimum verim alabilmek için bunların nasıl saklandığına, hazırlandığı ve pişirildiğine dikkat edilmelidir. Yüksek sıcaklıklarda C vitamini kaybolur.
“ORTA KALORİLİ BİR VİTAMİN DEPOSU: KIRMIZI PANCAR”
Diyetisyen Akgül, pancarın vücut için gerekli karbonhidrat, nişasta, protein, aminoasit ve yağ asitlerini içeren, vitamin ve mineraller açısından zengin, orta kalorili bir besin olduğunu vurgulayarak, bu besinin antioksidanlar ile E, K vitaminleri açısından zengin olduğunu belirtiyor. Vücut için önemli olan C ve A vitaminlerinin, B vitaminleri, folik asit, magnezyum, potasyum, kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, fosfor, çinko ve demir içerdiği belirtildi. Doğal kırmızı gıda pigmentleri içeren ve biyoaktif bileşikler açısından son derece zengin bir sebze olan pancarın, sağlık üzerinde olumlu etkileri olan betalain içerdiğini ve en güçlü antioksidan özelliğe sahip ilk 10 sebze arasında yer aldığını anlattı.
Diyetisyen Akgül, pancarın sağlık açısından faydaları arasında antioksidan, antidepresan, antibakteriyel, antikolesterol, karaciğer koruyucu ve bağışıklık güçlendirici etkilerinin çalışmalarla kanıtlandığını belirterek; Hipertansiyon, diyabet, kanser ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruduğunu söyledi. İçerdiği antioksidanların kolon kanserine karşı koruduğunu sözlerine ekledi. Pancarın da iyi bir posa kaynağı olduğunu, tuvalete gitmeyi kolaylaştırdığını ve dışkılama süresini kısalttığını söyledi.
“GRİP OLDUĞUNUZDA ÖZELLİKLE TURP TÜKETİN”
Diyetisyen Akgül, karnabahar, brokoli ve lahana gibi turpgillerden oluşan sebzelerin birçok hastalığa karşı koruduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Turp, içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini de içeren turp, DNA hasarını önlemede önemli bir kök sebzedir. Hücre yapısına olumlu etki yaparak kansere, virüslere ve bakterilere karşı koruyucu etki gösterir. Özellikle grip enfeksiyonları gibi bağışıklığın desteklenmesi gereken durumlarda bağışıklığınızı desteklemek için üzerine limon sıkıp bal ile tatlandırarak turpu farklı şekillerde tüketebilirsiniz” dedi.
İHA