Uzman uyardı! Kronik kabızlık kasık fıtığı riskini artırıyor! – SAĞLIK

Genel cerrahi uzmanı Dr., hamileliğin kasık fıtığı riskini de artırabildiğini kaydetti. Öğr. Üyesi Ahmet Murat Koca, “Ayrıca ağır işler yapan, uzun süre ayakta duran ve sigara içen kişilerde kasık fıtığı riski artabiliyor.” Dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Murat Koca, kasık fıtığı hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Kasık fıtığı tek taraflı veya iki taraflı şişmeye neden olabilir.

Öğr. Üyesi Ahmet Murat Koca, kasık fıtığının kasık bölgesinde tek veya iki taraflı şişlik, hassasiyet veya şişlik gibi belirtilere neden olabileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Bazen kişi o bölgede bir baskı veya rahatlama hissi hissedebilir ve bu durum kasık bölgesinde rahatsızlık yaratabilir. Daha sonraki durumlarda bu şişlik testislere yayılabilir ve bağırsakta sıkışırsa kabızlık gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.

İki şekilde ortaya çıkar: doğuştan ve edinilmiş.

Ayrıca kasık bölgesindeki kasların zayıflığı, kordon veya spermatik kanalın genişlemesi gibi durumların da kasık fıtığına yol açabileceğini kaydeden Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Murat Koca, şunları söyledi: “Bu fıtık doğuştan ve sonradan olmak üzere iki şekilde ortaya çıkabilir. Doğumsal kasık fıtığı, kanalın genişlemesinden kaynaklanır ve iç organların fıtık kesesi içine yer değiştirmesine neden olabilir. Bu durumda bağırsak ya da yağ dokusu fıtık kesesine girebilir” dedi. Şu şekilde bilgi verdi.

Ağır egzersiz kasık fıtığına neden olur

Daha sonra gelişen kasık fıtığının kas tabakasının veya karın duvarının zayıflığından kaynaklandığını söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Murat Koca, şunları söyledi: “Zayıflık çeşitli faktörlerden kaynaklanabiliyor; Bunlar arasında doğum, aşırı kilo, kronik kabızlık, ağır egzersiz, obezite, yaşlanma, hareketsiz yaşam tarzı ve bazı bağ dokusu hastalıkları yer alıyor. Hamilelik ayrıca kasık fıtığı riskini de artırabilir. Ayrıca ağır iş yapanlarda, uzun süre ayakta kalanlarda ve sigara içenlerde kasık fıtığı riski artabilmektedir. “Bu iki tip kasık fıtığı farklı nedenlerden ortaya çıkıyor ve bazı risk altındaki gruplarda daha sık görülebiliyor.” dedi.

Doktor kasık fıtığının çok erken evrelerde bile fark edilmeyebileceğini söylüyor. Öğretmen üyesi Ahmet Murat Koca, şunları söyledi: “Özellikle kilolu hastalarda bu durum daha da zor olabiliyor. Bu durumda kasık fıtığının tanısı ultrason muayenesi ile konulabilmektedir.” Dedi.

Cerrahi tedavi gereklidir

Öğretim Üyesi Ahmet Murat Koca, kasık fıtığının kasık bölgesindeki kanalın yırtılması veya genişlemesi nedeniyle oluştuğunu ve cerrahi tedavi gerektirdiğini belirterek, “Aksi takdirde bağırsağın bu bölgeye girerek düğümlenmesi gibi istenmeyen komplikasyonlar ortaya çıkar” dedi. Dedi.

Doktor ayrıca kasık fıtığı oluştuğunda yaşam kalitesinin etkilenebileceğini de söyledi. Öğretim Üyesi Ahmet Murat Koca şunları vurguladı:

“Belirtiler bölgede şişlik, ara sıra kramp ve hassasiyet içerebilir. Üstelik bu durum kişinin cinsel yaşamını da etkileyebilir; Baskı nedeniyle ağrı hissedebilirsiniz ve bu belirtilerden yaşam kaliteniz olumsuz etkilenebilir. Eğer kasık fıtığı tanısı konursa cerrahi tedavi gerekir. Bağırsakların fıtık boşluğuna girmesi mümkündür; Bu durumda bağırsak testislere kadar ilerleyerek bağırsak tıkanıklığına neden olabilir. Ağrı ve geğirme sorunları da ortaya çıkabilir. Bağırsak bu bölgede sıkışırsa riskler ciddi olur; Bu durumda acil ameliyat gerekir.”

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir