
Doktor Fakülte üyesi Osman El Jundi, 9 Şubat’ta toplumdaki sağlıklı yaşamın farkındalığını artırmak için ülkemizde ve dünyada dünyanın durdurma günü olarak kutlandığını söyledi. Tütün hasarı, tütün ürünlerini kullananlara bırakmak.
‘Sigara içmek, akciğerlerin sağlığı için bir tehdidi temsil ediyor’
Sigara içmenin sadece akciğerleri tehdit ettiğini, aynı zamanda tüm organların sağlığını tehdit ettiğini ve çeşitli ölümcül hastalıklara neden olduğunu ilan eden El Jundi şunları söyledi: “Tüm tütün ürünlerinin, özellikle sigaraların kullanılması akciğerlerde önemli sağlık sorunlarına neden oluyor. Sigara içmek, akciğerdeki bronş sisteminde kronik bronşit ve KOAH olarak bilinen kalıcı ve ilerleyici hastalıkların ana nedenidir.
Ek olarak, akciğer enfeksiyonu riskini artıran sigara içmek, tedavi süresini uzatır ve enfeksiyonu akciğerlerin bağışıklığını olumsuz etkilediğinden daha dirençli hale getirir. Sigaraların neden olduğu en önemli ve ölümcül hastalık, son zamanlarda sinsi ilerleme nedeniyle genellikle teşhis edilen akciğer kanseridir. Sigara dumanına maruz kalan insanlarda bile, hiç sigara içmemiş olsalar bile yukarıda belirtilen hastalıkları geliştirebilirler ”diye uyardı.
El Jundi, sigara içmenin oraldan culatta’ya başlayarak tüm tümörlerin gelişiminde önemli bir faktöre sahip olduğunu gözlemledi ve şunları söyledi: “Duman, ağzın hijyenini tatma duygumuzu olumsuz değiştirdi. Özellikle sigara dumanında kalan çocuklarda, büyüme gecikmesi ve üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları enfeksiyonları arttırıyor “dedi.
‘Nikotin bağımlılık geliştiriyor’
Sigara dumanındaki alışkanlık ve zorlayıcı maddenin nikotin olduğunu doğrulayarak El Jundi şunları söyledi: “Nikotin, sigara içtikten hemen sonra ağız ve akciğerler tarafından emilir ve kanda hızlı bir ivme gerçekleştirir. Hızla artan nikotin seviyesi, beyinde geçici memnuniyet, gevşeme ve zevk veren dopamin olarak bilinen bir nörotransmitterin salınmasına neden olur. Bununla birlikte, sigara tükettikçe, aynı etkiyi görmek için tolerans gelişir ve daha yüksek bir nikotin dozu gerekecektir. Ancak, nikotin sadece bağımlılıkta rol oynar “dedi.
El Jundi, sigara içmenin sigara içerken akciğerlere iki şekilde ulaştığını gözlemledi ve şöyle dedi: “Doğrudan ağız ve akciğerlerden çekilen duman ve sigaranın ucundan çıkan duman dolaylı olarak akciğerlere ulaşıyor. Her iki duman da tehlikelidir ve sağlığı olumsuz etkiler ”dedi.
Sigara yaşının düşüşü bağımlılığı arttırır
El Jundi, sigara başlangıcının her yıl biraz azaldığını doğrulayarak, “Erken yaşta sigara içmeye başlamak bağımlılığı artırır ve sigarayı bırakma olasılığını azaltır. Sigaralardaki asetaldehit, özellikle 13 ila 19 yıl arasında bağımlılığa katkıda bulunur. Bu nedenle, ergenlik döneminde sigara içmeye başlayan gençler sigara içmeye daha hızlı bağlanır ve gelecekte sigarayı bırakması daha zordur. Genetik olarak, karaciğerde nikotin yok edilmesine sahip insanlar günlük sigaralar için daha az gereklidir. Nikotin ve dopamin insanların yok edilmesi aynı etkiyi görmek için daha fazla buharlı hissederler. Bu nedenle, bazı insanlar günde sadece 5 sigaradan memnun, bazı insanlar günde 40-60 adet sigara içiyorlar “dedi.
Tetik faktörleri farkında olmalı
Sigara arzusunu tetikleyen bazı durumlar olduğunu belirten El Jundi, “Alkol tüketmek, işte rehberlik etmek, rehberlik etmek, rehberlik etmek ve takdir edilen sosyal ortamların tadını çıkarmak, özellikle sigara içmek. Sigarayı bırakmak isteyen kişi, nikotin bağımlılığının üstesinden gelmek ve onlarla yüzleşmek için bir plan yapmak için faktörleri tetiklemenin farkında olmalıdır. Çeşitli tütün ürünleri içen insanlara bağımlılık riski artmaktadır. Erken yaşlardan başlayarak, genetik faktörler, duman, depresyon, anksiyete, strese maruz kalan ebeveynlerle büyüyen çocuklar ve maddelerin kullanımı tütün kullanımı riskini arttırıyor ”dedi.
“Sigarayı bırakmada uzman desteği alınmalıdır”
Sigarayı bırakmak için uzmanların desteğinin elde edilmesi gerektiğini ilan eden El Jundi, “Sigarayı bırakma, ne kadar duman ne olursa olsun, sağlığı iyileştirir. Dumanı aramak kolay değil. Kişiyi destekleyen perspektif bir ortamla nikotin bağımlılığından kurtulma ve gerektiğinde iletişim kurabilen uzman bir doktorun rehberliğiyle güçlü bir irade mümkün olabilir. Sigara bağımlılığı, nikotin dışındaki birçok çevresel ve sosyal davranışa bağlı olduğu için eksiksiz ve tıbbi bir rehberle yapılmalıdır. Her şeyden önce, kişi bunu istemeli ve istenen tarihi beyan etmek önemlidir. “Bugün, yarın, partide veya gelecek yıl”, nispeten yakın tarihin belirli bir hedefi doğrultusunda belirli bir strateji doğrultusunda hedefler belirlemek yerine tedavinin başarısını etkileyecektir. “Dedi.
(DHA)