Sınav stresiyle başa çıkmak çok kolay! – SAĞLIK

Gencin bu süreçte yaşadığı duyguları anlaması gelişimi açısından oldukça önemlidir. Sınav yaklaştıkça öğrenci yorulabilir, sınava ve kendisine yönelik olumsuz duyguları artabilir. Ayrıca yorgunluk hissini de tetikleyebilir. Benlik saygıları gerçekçi olmayacak kadar düşük veya yüksek olabilir. Bu durum genci sınav süreciyle ilgili gerçekçi olmayan düşüncelere itebilir. Ancak sınav tarihi yaklaştıkça yorgun genç çeşitli ders dışı ilgi alanlarına yönelebilir veya konsantre olmakta zorluk çekebilir.Ebeveynlerin bu süreçte özellikle dikkat etmesi gereken noktaları şu şekilde sıralayabilirim;

  • Sınav sonuçlarına değil, çocuğunuzun çabalarına odaklanın

Çocuğunuzun çabalarını desteklemek ve görmek, sonuç ne olursa olsun onun bu çabayı sürdürmesine yardımcı olacaktır. Çabanın sonuçtan daha değerli olduğunu unutmamalıyız.

  • Sürekli olarak puanlar ve sınavlar hakkında konuşmaktan kaçının

Çocuğunuzun duygularına odaklanın. ''Bugün nasılsın? Nasıl hissediyorsun? Ne istiyorsun? '' gibi sorular çocuğunuzun anlamasına ve rahatlamasına yardımcı olacaktır.

  • Uyku ve yeme düzeni zihinsel ve fiziksel sağlık için kritik öneme sahiptir.

Yeterli uyku ve dengeli beslenme gencin enerji düzeyini yüksek tutarak sınav öncesi konsantrasyonunu artırır. Ancak yürüyüş, bisiklete binme gibi fiziksel aktiviteler stresi azaltarak ruh sağlığına olumlu destek sağlayacaktır.

  • Anne-baba olarak meslek veya okul seçiminde doğrudan belirleyici olmak yerine destekleyici bir tutum sergilemek çocuğun kendini baskı altında hissetmesini engelleyecektir.
  • Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirlemek sınav stresiyle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Çocuklarınızın hedeflerini belirlemelerine yardımcı olun ve bu hedeflerin gerçekçi olduğundan emin olun. Baskısız, motive edici ve destekleyici bir yaklaşım benimseyin. Ayrıca bu hedefleri belirlerken bunların esnek ve alternatifli olmasına dikkat edin.

  • Başkalarıyla karşılaştırma yapmaktan veya örnek kullanmaktan kaçının

Her genç insan ve süreci benzersizdir. Kendinizi kıyaslamak veya örnek vermek gencin kaygısını daha da artıracaktır. Çocuğunuzu mükemmeliyetçilikten uzak, mevcut potansiyeline göre değerlendirin.

  • Gevşeme egzersizleri sınav kaygısını azaltmak için önemli bir tekniktir.

Nefes egzersizleri, meditasyon ve yoga gibi gevşeme egzersizleri sınav kaygısını azaltmaya yardımcı olabilir. Aileler çocuklarının bu teknikleri öğrenmelerine ve birlikte uygulamalarına yardımcı olabilirler.

  • Yine bu özgünlük doğrultusunda gençler bazen sınav sürecini yönetmekte zorluk yaşayabilmektedir. Bu zorluk, işlevselliklerini olumsuz etkileyebilir. Bu durumda uzman desteği almak önemli olacaktır.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir