Saçkıran nedir ve buna ne sebep olur? Saçkıran nasıl tedavi edilir?

Saçkıranın stres, genetik yatkınlık, hormonal değişiklikler ve çevresel faktörler gibi çeşitli faktörlerle ilişkisi vardır. Saçkıran fiziksel rahatsızlığa neden olabilir ve özgüveninizi etkileyebilir. Ancak saçkıranla mücadelede ümit verici pek çok gelişme ve tedavi seçeneği bulunmaktadır.

Saçkıran nedir?

Tıp literatüründe alopecia Areata olarak da adlandırılan saçkıran, bağışıklık sisteminin saçlı derideki saç köklerine saldırması sonucu ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Bu durum saçlı deride yuvarlak veya oval şekilli kıllı lezyonların ortaya çıkmasıyla karakterizedir ve genellikle saç dökülmesine neden olur.

Saçkıran neden olur sorusuna kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Saçkıranın kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık, bağışıklık sistemi bozuklukları ve çevresel faktörlerin birleşimi gibi çeşitli faktörlerle ilişkilidir. Bağışıklık sistemi normalde vücudu enfeksiyonlardan korurken, saçkıran durumunda yanlışlıkla saç köklerine saldırarak saç dökülmesine neden olur.

Saçkıranın belirtileri nelerdir?

Saçkıran her yaşta ve her cinsiyette ortaya çıkabilir, ancak genellikle genç yetişkinlik veya çocukluk döneminde başlar. Saçkıran saçlı deride saç dökülmesine neden olur ve bu dökülme genellikle yuvarlak veya oval şekilli lezyonlar şeklinde ortaya çıkar. Bu lezyonlar saçın döküldüğü bölgelerde yama şeklinde ortaya çıkar. Saçkıranın belirtileri şu şekildedir:

  • Saç dökülmesi genellikle aniden ve hızlı bir şekilde başlar.
  • Saç dökülmesi genellikle yuvarlak veya oval şekilli lekeler halinde meydana gelir. Saç dökülmesinin olduğu alanlar küçük veya büyük olabilir.
  • Saçlı deri, sakal, kaş, kirpik ve diğer vücut kıllarının bulunduğu bölgelerde saç dökülmesi meydana gelebilir.
  • Saç dökülmesine yatkın bölgelerde kaşıntı ve hassasiyet hissedilebilir.
  • Tırnaklarda çukurlaşma, renk değişikliği veya kırılganlık meydana gelebilir.

Saçkıran nasıl tedavi edilir?

Saçkıranın tedavisinde kullanılan çeşitli yöntemler vardır. Saçkıran tedavisinde en uygun yöntem hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve saç dökülmesinin derecesine bağlıdır. Saçkıran nasıl tedavi edilir sorusuna şu cevapları verebiliriz:

  • Doktorunuzun reçete edebileceği bazı ilaçlar iltihaplanmayı ve saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olabilir ve saç büyümesini destekleyebilir.
  • Fototerapi
  • lazer tedavisi
  • Cerrahi tedavi

Saçkıran tedavisinde aloe vera jeli, soğan suyu, lavanta yağı gibi doğal yöntemler de kullanılsa da saçkıran tedavisinde kullanılan doğal yöntemlerin etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Saçkıran bulaşıcı mıdır?

Saçkıran bulaşıcı değildir. Saçkıran, bağışıklık sistemi kendi saç köklerine saldırdığında ortaya çıkan bir otoimmün hastalıktır. Bu nedenle bir kişiden diğerine bulaşması mümkün değildir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi bir sorunuz varsa doktorunuza danışmanız önemlidir.

ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
CHP il başkanının oğlu hukuk bürosunda ölü bulunduCHP il başkanının oğlu hukuk bürosunda ölü bulundu
AK Partili Belediye Başkanı Nuri Erdoğan'a işlem yapıldıAK Partili Belediye Başkanı Nuri Erdoğan'a işlem yapıldı
Korkunç kaza!  Arabada tartıştığı kız arkadaşının boğazını kestiKorkunç kaza! Arabada tartıştığı kız arkadaşının boğazını kesti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir