PET nedir ve nasıl yapılır? PET taraması ne kadar sürer?

PET’in (Pozitron Emisyon Tomografisi) kısaltmasıdır. PET görüntüleme, vücudun metabolik ve biyokimyasal aktivitelerini görüntüleyerek hastalıkları teşhis etmek için kullanılan tıbbi bir görüntüleme yöntemidir. Özellikle kanser, kalp hastalıkları ve nörolojik bozuklukların tanısında kullanılmaktadır. PET görüntüleme, vücuda enjekte edilen radyoaktif maddenin hücrelerindeki şeker metabolizmasını göstererek anormal hücrelerin tespit edilmesine yardımcı olur. Bu sayede tümör hücreleri, tümörün yayıldığı alanlar veya beyin aktiviteleri detaylı bir şekilde takip edilir.

PET taraması nedir?

PET (pozitron emisyon tomografisi) görüntüleme, vücuttaki hücrelerin metabolik ve biyokimyasal aktivitelerini görselleştirmek için kullanılan bir nükleer tıp görüntüleme tekniğidir. Kanser, kalp hastalıkları ve nörolojik hastalıkların tanısında kullanılır. PET görüntüleme, vücuda enjekte edilen radyoaktif madde sayesinde glikoz tüketimi gibi hücre aktivitelerini tespit ediyor. Bu radyoaktif madde vücut hücreleri tarafından metabolize edildiğinde pozitrin yayar ve bu parçacıklar PET cihazı tarafından tespit edilerek vücudun hastalıklı bölgeleri görüntülenir.

PET taraması ne anlama geliyor?

PET ekstraksiyonu; Pozitron Emisyon Tomografisi kelimelerinin kısaltmasıdır. Hastalıkların tanısında kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.

PET neden geri çekildi?

PET görüntüleme, vücuttaki hücrelerin biyokimyasal aktivitelerinin izlenmesi ve hastalıkların erken evrelerde teşhis edilmesi amacıyla kullanılan önemli bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Tıp dünyasında tanı ve tedavi planlamasında kritik bir rol oynayan PET görüntüleme, çoğu zaman diğer görüntüleme yöntemleriyle elde edilemeyen bilgiler sağlar. Bu yöntem vücutta metabolik düzeyde herhangi bir anormalliğin tespit edilmesini sağlayarak kanser, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarını daha etkin bir şekilde izlemenize olanak tanır. PET ile konulan teşhisler şunlardır:

  • Kanser tanısı ve takibi
  • kalp hastalığı
  • nörolojik hastalıklar
  • Enfeksiyon ve inflamasyon

PET taraması nasıl yapılır?

PET taraması, vücuda enjekte edilen radyoaktif maddenin metabolik süreçlerindeki farklılıkları göstererek anormal hücresel aktivitenin tespit edilmesine yardımcı olur. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı hazırlıklar vardır. PET çekiminden önce Yapmanız gerekenler:

  • Bu işlemden 4-6 saat önce hiçbir şey yememelisiniz.
  • Hastanın kullandığı herhangi bir ilaç varsa mutlaka doktoruna bilgi verilmelidir.
  • Su içilmesi tavsiye edilir.
  • PET çıkarma işlemi öncesinde metal içermeyen giysiler giyilmesi gerekmektedir. Çekimden önce takı, aksesuar ve saatler çıkarılmalıdır.

PET ekstraksiyonu birkaç aşamada gerçekleşir. İlk olarak hastaya damardan radyoaktif bir madde enjekte edilir. Bu madde genellikle florodeoksiglikoz F-18 (FDG) adı verilen radyoaktif glikozdur. Glikoz vücuttaki aktif hücreler tarafından enerji üretmek için kullanılır. Kanser hücreleri gibi hızla bölünen hücreler daha fazla glikoz tüketir ve bu nedenle PET taramasıyla tespit edilebilir.

PET taraması ne kadar sürer?

Radyoaktif maddenin vücutta dağılıp dokulara ulaşması yaklaşık 30-60 dakika sürer. Bu işlem sırasında kas hareketleri glikoz tüketimini etkileyip görüntü kalitesini bozabileceğinden hastanın sakin ve hareketsiz kalması gerekir. Hasta daha sonra radyoaktif glikozun yaydığı pozitronları tespit eden ve vücuttaki metabolik aktiviteyi görüntüleyen PET cihazına yerleştiriliyor. Tarama işlemi genellikle yaklaşık 30-45 dakika sürer. Tarama tamamlandıktan sonra hasta günlük aktivitelerine devam edebilir. Radyoaktif madde kısa sürede vücuttan atılır ve normalde herhangi bir risk taşımaz.

PET ekstraksiyonundan sonra ne yapılmalı?

PET taramasından sonra genellikle özel bir bakıma gerek yoktur, ancak dikkatli olmak önemlidir. PET taramasından sonra bulantı Aşağıdaki gibi yan etkilerin görülmesi normaldir: PET taramasından sonra yorgunluk ve kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Süreci kolaylaştırmak için bol su içip dinlenmeniz tavsiye edilir.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir