Düz kasların özellikleri nelerdir? Düz kas nedir, hangi kaslar düzdür?

genişletmek

Düz kasların özellikleri nelerdir?

Düz kaslar istemsiz olarak çalışan ve vücudun kan damarlarını, organ duvarlarını ve bezlerini oluşturan kas türüdür. Sıvıların ve kanın damarlara ve hatta organlara girmesine izin verirler. Kasılma ve genişlemeden sorumlu kaslar da düz kaslardır. Mikroskopla bakıldığında kalp kaslarında ve iskelet kaslarında çizgiler görülür. Düz kaslarda çizgi yoktur ve bunun nedeni miyozinin eşit şekilde dağılmış olmasıdır. Düz kaslar hücre bakımından diğer iki kastan farklılık gösterir. Düz kas hücresi iğ şeklindedir ve çekirdekler merkezi olarak konumlandırılmıştır.

Düz kas nedir, hangi kaslar düzdür?

Kas sistemi, vücut kasları ve bu vücut kaslarını iskelete bağlayan tendonlardan oluşur. Kas vücutta kuvvet oluşturan ve uzunluğu değiştirilebilen bir doku türüdür. Düz kas dokuları öncelikle arter duvarlarında, bağırsaklarda, kıl köklerinde, boğazda, mesanede, akciğerlerde, rahimde ve diğer iç organlarda bulunur.

Düz kaslar bu organlardaki ritmik, istemsiz hareketlerden sorumludur. Kasılmaları iskelet kaslarına göre daha yavaştır. Ancak düz kas dokuları iskelet kas dokularına göre daha uzun süre kasılır. Kasılma kontrolü ve kasılma sistemi hareketli doku hücrelerine benzer.

Bu besinler yağları kasa dönüştürüyor!

Düz kaslar nasıl çalışır?

Çeşitli sistemler aracılığıyla organ ve damarlara baskı uygulayan kaslara düz kas denir. Düz kas, filamentlerden veya hücre tabakalarından oluşur. Düz kaslar miyozin ve aktin lifleri içerir. ATP, miyozin tarafından kullanılacağı için salınır ve uyarıyı takiben düz kas kasılır. Salınan ATP ayrıca uyarının yoğunluğuna bağlı olarak değişir ve iskelet kasının açık veya kapalı kasılmaya karşı yumuşak bir şekilde kasılmasını sağlar.

Düz kasların görevleri nelerdir?

Düz kasların görevleri oldukça fazla ve eksiksizdir. Düz kasların temel fonksiyonlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Kardiyovasküler: Damar direnci yoluyla kan akışını ve basıncını düzenler

Cinsel organlar: Hamilelik sırasında spermin kasılması ve dışarı atılması

Böbrek: idrar akışının kontrolü ve düzenlenmesi

Duyusal: gözbebeğinin daralması ve genişlemesinin yanı sıra merceğin şeklindeki değişiklikler

Solunum yolu: Bronş çapının düzenlenmesi

Takviye: saç büyümesi

Düz kas tutma ve kasılma yeteneğine sahip olduğundan vücudun birçok yerinde bulunur ve birçok fonksiyon için kasılır. Düz kasların tüm bu fonksiyonlarının yanı sıra titreme, sfinkterin kasılması ve sıvının organlara taşınması gibi görevleri de vardır. Düz kas hızlı büyümez ve aynı zamanda elastik gerginlik sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir