Balık kokusu sendromu (trimetilaminüri) nedir? Balık kokusu sendromunun (trimetilaminüri) belirtileri ve tedavisi.

Trimetilamin normalde vücutta üretilen ve genellikle karaciğer tarafından metabolize edilen bir kimyasaldır. Ancak trimetilaminürili bireylerde trimetilamin vücutta birikir çünkü metabolize edilir veya normalden daha az etkili bir şekilde atılır. Bu durumda ter, idrar veya nefes yoluyla balık benzeri bir koku yayılabilir.

Balık kokusu sendromu (trimetilaminüri) nedir?

Balık kokusu sendromu olarak da bilinen trimetilaminürinin ne anlama geldiğine bakacak olursak; Bu idrar, ter ve nefeste balık kokusuna neden olan nadir bir genetik hastalıktır. Bu hastalıkta burunda balık kokusu, vücut sıvılarında balık kokusu gibi durumlar ortaya çıkabilir. Balık kokusu trimetilaminden kaynaklanır. “Trimetilamin nedir?” sorusuna cevap verebiliriz. şöyle: Trimetilamin (TMA), balık kokusuna sahip organik bir bileşiktir.

Balık kokusu sendromu, vücutta trimetilamin (TMA) adı verilen bir maddenin birikmesinden kaynaklanır. TMA normalde karaciğer tarafından işlenir ve vücuttan atılır. Trimetilaminürisi olan hastalarda, karaciğer TMA'yı yeterince işleyemezse veya TMA üreten bağırsak bakterileri fazlaysa balık kokusu sendromu ortaya çıkar.

Balık kokusu sendromunun (trimetilaminüri) belirtileri nelerdir?

Balık kokusu sendromunun (trimetilaminüri) belirtileri genellikle ergenlik veya yetişkinlik döneminde ortaya çıkar. Bir kişinin teri veya idrarı balık benzeri bir koku yayabilir ve bu da sosyal izolasyona, utangaçlığa ve düşük özgüvene yol açabilir. Balık kokusu sendromunun belirtileri şunlardır:

  • İdrar, ter ve nefeste balık kokusu
  • Sıcak havalarda, fiziksel aktivite sonrasında ve bazı gıdaların tüketilmesinden sonra balık kokusu fark edilebilir.
  • Trimetilaminürisi olan kişilerde aşırı terleme sorunları yaygındır.
  • Balık kokusu sendromlu bireyler sıklıkla sosyal izolasyon ve düşük özgüven yaşayabilir.
  • Balık kokusu sendromu olan bireyler kokuya bağlı stres ve kaygı yaşayabilir.
  • Bazı durumlarda bulantı, karın ağrısı veya trimetilaminüri ile ilişkili baş ağrısı gibi diğer fiziksel semptomlar da ortaya çıkabilir.

Balık kokusu sendromu (trimetilaminüri) nasıl tedavi edilir?

Balık kokusu sendromunun (trimetilaminüri) tedavisinde diyet, ilaç tedavisi ve karaciğer nakli gibi tedavi yöntemleri kullanılabilir. TMAU hastalığını tedavi etmek için diyetisyenle çalışmak önemlidir. Balık kokusu sendromu, sosyal izolasyona yol açabilen utanç verici bir hastalıktır ancak balık kokusu, trimetilaminüri tedavisiyle kontrol altına alınabilir. Balık kokusu sendromunu tedavi etmek için bazı yöntemler şunlardır:

  • Balık kokusu sendromunun tedavisinde en önemli yöntemlerden biri diyettir. TMA içeren gıdalardan kaçınmak veya sınırlamak, balık kokusunun azaltılmasına yardımcı olabilir. TMA içeren gıdalar arasında balık ve deniz ürünleri, kırmızı et, yumurta, soya, baklagiller, kuruyemişler ve karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası gibi bazı sebzeler bulunur.
  • Diyetle kontrol altına alınamayan balık kokusu sendromunda ilaç tedavisinden yararlanılabilir.
  • Nadir durumlarda, eğer trimetilaminüri karaciğer yetmezliğinden kaynaklanıyorsa, karaciğer nakli yapılabilir.
  • Düzenli duş almak ve deodorant kullanmak da balık kokusunu azaltmaya yardımcı olabilir.

Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi bir sorunuz varsa doktorunuza danışmanız önemlidir.

ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Mansur Yavaş'ın katılımıyla Keçiören'deki törende olağanüstü anlar!  Belediye binasına TC tabelası takıldıMansur Yavaş'ın katılımıyla Keçiören'deki törende olağanüstü anlar! Belediye binasına TC tabelası takıldı
MGK'dan sonra yapılan açıklama: "Bölgemizin geleceğinde...'MGK'dan sonra açıklama: “Bölgemizin geleceğinde…”
Seçil Erzan hakkında yeni kararSeçil Erzan hakkında yeni karar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir