İnsan vücudunun hormonları sağlamak, nörotransmitter sentezini veya protein üretimini sağlamak ve yaşam sürecini sağlıklı bir şekilde devam ettirmek için amino asitlere ihtiyaç vardır. Proteinlerin yapı taşı sayılan amino asitlerden 8'i çeşitli besinlerle tüketilebilir. Vücut kendi başına 12'ye kadar amino asit üretebilir.
Arginin nedir?
İnsan vücudunda bulunan 20 amino asitten biri olan arginin, kişinin yaşamsal faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu proteinlerin üretiminden sorumlu bir amino asittir. Proteinlerin yapı taşı olarak da adlandırılan amino asit arginin, esansiyel ve esansiyel olmayan formlara ayrılır.
Farklı rahatsızlıklara veya olumsuz faktörlere bağlı olarak insan vücudu bazen bu amino asidi üretemeyebilir. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu proteinler karşılanamamakta ve bu durumlarda dışarıdan takviye veya çeşitli ilaçlar yoluyla elde edilmesi gerekebilmektedir.
Arginin ne işe yarar?
Çeşitli fonksiyonlara sahip amino asitlerden biri olan arginin amino asidi, görev ve fonksiyonlarıyla insan vücudunu hastalıklardan, hastalıklardan ve olumsuz etkilerden korur. Pek çok faydası vardır ve argininin en yaygın kullanım alanları şunlardır:
- Kardiyovasküler fonksiyonları iyileştirir.
- Bağışıklık sistemini destekler.
- Erektil disfonksiyon için çok faydalıdır.
- Migren, hipertansiyon ve göğüs ağrısı gibi hastalıkları önler.
Argininin faydaları nelerdir?
İnsan vücudunu çeşitli hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemine yüksek destek sağlayan argininin faydalarını ve faydalı olduğu bazı durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kalp hastalığı riskini azaltır.
- Protein üretimini destekler.
- Bağışıklığı güçlendirir.
- Egzersiz performansını artırır.
- Kan akışını düzenleyici etkisi vardır.
- Erektil disfonksiyonu iyileştirir.
- İnsülin üretimini destekler.
- Migren tedavisinde faydalıdır.
- Göğüs ağrılarına iyi gelir.
- Büyüme hormonunun üretimine yardımcı olur.
Arginin nelerde bulunur?
Arginin üretiminde zayıflama veya eksiklik varsa takviye olarak alınabilir. Gıda yoluyla alınabilecek takviyelerin tüketimi doktor kontrolünde veya doktor tavsiyesi üzerine yapılmalıdır. Arginin içerdiği bilinen bazı gıdalar şunlardır:
- Bir yankı
- kabak çekirdeği
- Badem
- hububat
- baklagiller
- Balık
- Süt
- kümes hayvanları
- Kırmızı et
Argininin herhangi bir zararı veya yan etkisi var mı?
Son derece faydalı bir amino asit olan arjinin de bazı durumlara ve nedenlere bağlı olarak çeşitli zararlara veya yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle doktora danışmadan veya doktor tavsiyesi olmadan takviyelerin kullanılması tehlikelidir. Çoğu durumda iyileştirici veya hastalıkları önleyici özelliklere sahip olmasına rağmen, takviye olarak alındığında aşağıdaki olumsuz etkiler ortaya çıkabilir: