Vitiligo nedir ve neden olur? Vitiligo tedavi edilebilir mi? Vitiligo belirtileri ve tedavisi

Normalde saç ve ten rengi melanin adı verilen pigment tarafından belirlenir. Vitiligo, melanin üreten hücrelerin işlevlerini kaybetmesi veya ölmesi durumunda ortaya çıkar. Bu durum tüm cilt tiplerini etkileyebilir; Ancak koyu tenli kişilerde beyaz lekeler daha belirgin hale gelebilir. Vitiligo ciltte beyaz lekeler şeklinde kendini gösteren bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Hastalığın yayılımı vitiligo tipine ve bireysel özelliklere göre değişebilmektedir; Tüm vücuda yayılabileceği gibi sadece belirli bölgelerde de kalabilir. Vitiligo kişinin estetik görünümünü ve psikolojik durumunu olumsuz yönde etkileyebilir.

Vitiligo nedir?

Vitiligo ciltte beyaz lekeler ve lekeler şeklinde kendini gösteren, otoimmün, genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle gelişen bir hastalıktır. Halk arasında “alaca” veya “alaca” hastalığı olarak bilinir. Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sistemi vücudun hücrelerini yabancı olarak tanıyıp onlara saldırdığında ortaya çıkar; Yani vücut kendi kendisiyle savaşır ve tedavi sürecini zorlaştırır. Hastalık süreci her birey için farklılık gösterebilir.

Vitiligoya ek olarak diyabet, çölyak hastalığı, sedef hastalığı ve Hashimoto tiroiditi gibi başka otoimmün hastalıklar da vardır ve bu hastalıklara vitiligo da eşlik edebilir.

Vitiligoda bağışıklık hücreleri cilde renk veren melanosit hücrelerine saldırır. Bu hastalık sadece cildi etkiler ve bulaşıcı değildir. Genellikle 10 ila 30 yaşları arasında ortaya çıkar.

Vitiligo nedenleri nelerdir?

Genetik mutasyonla ortaya çıkan bu hastalık nedeniyle bağışıklık sisteminin neden bunu yaptığı bilinmiyor.

Vitiligo belirtileri nelerdir?

Birincisi: “Vitiligo hastalığı nasıl başlar?” Sorunun yanıtlanması gerekiyor. Ciltte beyaz lekeler oluşup yayıldığında bu hastalıktan şüphelenilir. Vitiligo belirtileri ciltte düzensiz renk değişikliği ve beyaz lekeler olarak ortaya çıkar. Saç derinizde, kirpiklerinizde, kaşlarınızda ve sakalınızda erken beyazlama veya grileşme yaşayabilirsiniz. Ayrıca ağız ve burun içini kaplayan mukozalarda renk değişikliği meydana gelebilir. Gözün retinasında anormal renk değişiklikleri meydana gelebilir. Vitiligoda ciltte oluşan beyaz lekeler normal cilt rengine göre çok daha açık renkli ve daha görünür olup, cilt soyulması görünümü yaratır.

Vitiligo nasıl tedavi edilir?

Vitiligo tedavisinde kullanılan yöntemler şunlardır:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir