Uzman açıkladı: “Astımı ve şiddetini etkiliyor”! Hava kalitesine dikkat edin

Pediatrik alerjik immünoloji uzmanı ve Astım Derneği üyesi Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, 7 Mayıs Dünya Astım Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Bu yılın temasının “Astım Eğitimi Güçlendirir” olduğunu belirten Prof. Dr. Nacaroğlu, şöyle konuştu: “Dünya Astım Günü, 'Dünya Sağlık Örgütü'nün ortak organizasyonu olan Küresel Astım Girişimi (GINA) tarafından düzenleniyor. Astım konusunda farkındalığı artırmak, önlenmesi ve tedavisi konusunda bilgi vermek, astım hastalarının yaşam kalitesini artırmak ve astımdan kaynaklanan ölümleri azaltmak amacıyla her yıl dünya çapında kutlanmaktadır. “2024 yılında 'Astım Eğitimi Güçlendiriyor' temasıyla bireylerin hastalıklarını etkili bir şekilde yönetmeleri ve tıbbi bakım ihtiyaçlarını doğru belirlemeleri gerektiğini vurguluyoruz” dedi.

SOLUNUM TEDAVİSİ BELİRTİLERİ AZALTABİLİR

Profesör. Astımın dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu vurgulayan Dr. Nacaroğlu, şu bilgileri verdi:

“Genetik yatkınlığı olan bireylerde hem çocuklarda hem de yetişkinlerde astım sıklığının artmasının nedeninin çevresel faktörler olduğu gösterilmiştir. Küresel ısınmadan kaynaklanan iklim değişikliği, hava kirliliği, işlenmiş ve paketlenmiş gıda tüketiminin artması, alerjenlere daha sık maruz kalma, deterjan gibi çeşitli kimyasalların yaygın kullanımı gibi çevresel faktörlerin tüm alerjik reaksiyonların görülme sıklığını ve şiddetini arttırdığı bilinmektedir. astım dahil. Astımın temel özelliği solunum yollarının aşırı duyarlılığıdır. Astımın belirtileri arasında nefes darlığı, hırıltı ve öksürme yer alır. Bu faktörlerin anlaşılması ve yeterli şekilde yönetilmesi astım kontrolünün temelidir. Astım, doğru tanı ve tedavi ile kontrol altına alınabildiği gibi, belirtilerin şiddetine ve sıklığına göre de tedavi değişebilmektedir. Tedavi seçenekleri arasında inhale ilaçlar yer alır. Ayrıca nefes terapisi ve alerjenlerden kaçınma gibi yaşam tarzı değişiklikleri de semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir. Astım herkesi etkileyebileceğinden, belirtiler ortaya çıktığında hemen doktora başvurmak önemlidir. “Erken teşhis ve doğru tedavi, astım semptomlarının kontrol altına alınmasına ve hastanın yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.”

“ASTIM EĞİTİMİ GÜÇLENDİRİYOR”

Profesör. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu değerlendirmelerine şöyle devam etti:

“Dünya Astım Günü, toplumun tüm kesimlerine astımın yönetimi ve kontrolü konusunda bilgi verme fırsatı sunuyor. “Astım eğitimi güçlendirir” temasıyla her bireyin astım konusunda kesin bilgiye sahip olması ve dolayısıyla astımdan kaynaklanan rahatsızlıkların azaltılması amaçlanıyor. Astım hakkında doğru bilgiye sahip olmak sadece bireylerin değil toplumun genel sağlığını da önemli ölçüde iyileştirecektir. Bu nedenle herkesin astım konusunda yeterli eğitim ve tedavi alması çok önemlidir. Ayrıca astım eğitimi, astım hastalarının semptomlarını ve tetikleyicilerini tanımlayarak doğru tedavi seçeneklerini seçmelerine yardımcı olacaktır. Ayrıca astım hastaları takip edilecek ve doktorlarıyla birlikte yeterli bir tedavi planı geliştirilerek hastalığın ilerlemesi önlenecek. Ayrıca astım eğitimi aileler, arkadaşlar ve daha geniş astım hasta topluluğu tarafından desteklenmelidir. Astım konusunda doğru bilgiye sahip olmak ve astım hastalarına destek sağlamak, hastaların hastalıkla mücadelesine yardımcı olacaktır. Toplumun her kesiminden insanın astım hakkında doğru bilgiye ulaşması, hastalığın kontrol altında tutulması ve astım hastalarının yaşam kalitesinin artırılması açısından da önemlidir. “Astım eğitimi, astım hastalarının daha sağlıklı yaşamalarına yardımcı olacak ve aynı zamanda toplumun genel sağlığına da önemli ölçüde katkıda bulunacaktır.” (DHA)

Astım hastalığının hem çocuklarda hem de yetişkinlerde arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, “Astım belirtileri arasında nefes darlığı, hırıltı ve öksürük yer alıyor. “Küresel ısınmadan kaynaklanan iklim değişikliği, hava kirliliği, işlenmiş ve paketlenmiş gıda tüketiminin artması, alerjenlere sık maruz kalma, deterjan gibi kimyasalların yaygın kullanımı gibi çevresel faktörlerin astım dahil alerjik reaksiyonların görülme sıklığını ve şiddetini artırdığı biliniyor. “Bu içerik Hande Dağ tarafından yayınlanmıştır.

ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Hamas ateşkesi kabul ettiHamas ateşkesi kabul etti
Bursa'da kıskançlık krizi!  Tartışmanın ardından sevgilisini bıçakladıBursa'da kıskançlık krizi! Tartışmanın ardından sevgilisini bıçakladı
Eylem Tok'un oğlu Oğuz Murat Acı'yı hayattan aldı!  Muhabirin açıklaması gündem olduEylem Tok'un oğlu Oğuz Murat Acı'yı hayattan aldı! Muhabirin açıklaması gündem oldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir