Ürolojinin küresel yapısı ve yaşam kalitesini etkileyen birçok konuyu ele alması, bu alandaki araştırma ve tedavi yöntemlerinin sürekli gelişmesini sağlamaktadır. Üroloji hem erkek hem de kadın hastalar için önemli bir sağlık hizmeti sunmakta ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik çeşitli tedavi seçenekleri sunmaktadır. Bu nedenle ürolojik sağlık sorunlarıyla karşılaşıldığında üroloğa başvurmak önemlidir.
Üroloji nedir?
Üroloji, insan idrar sistemi ve erkek üreme sistemiyle ilgilenen tıbbi bir uzmanlık alanıdır. Bu uzmanlık alanında çalışan doktorlara ürolog denir. Üroloji böbrekler, idrar yolları, mesane, mesane, idrar yolu, prostat, testisler ve penis gibi organların hastalıklarını teşhis eder, tedavi eder ve yönetir. Kadınlarda bazı ürolojik sorunlar mevcut olsa da ürolojinin genel olarak erkek üreme sistemiyle ilgilenmesi nedeniyle bunlar erkek hastalarda daha sık görülür.
Üroloji, idrar yolları ve erkek üreme organlarıyla ilgilenen tıbbi bir uzmanlık alanıdır. Bu organlar şunlardır:
- böbrekler
- üreterler
- Vescia
- Üretra
- Prostat bezleri
- testisler
- Epididimis
- Biz eksikiz
- Penis
Üroloji hangi hastalıkları tedavi eder?
Böbrekler, üreterler, mesane, üretra, prostat, testisler, epididim, skrotum ve penis dahil olmak üzere idrar yollarını ve erkek üreme organlarını inceleyen cerrahi bir uzmanlık alanıdır. Yani üroloji neye bakar sorusunun cevabına kısaca üriner sistem denilebilir. Üroloji, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları, prostat kanseri, erkek kısırlığı ve cinsel işlev bozuklukları dahil olmak üzere çok çeşitli hastalık ve durumları kapsar. Üroloji hangi hastalıkları kapsar sorusunun cevabı şu şekildedir:
- böbrek taşı
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Prostat kanseri
- erkek kısırlığı
- Böbrek, mesane, prostat ve testis kanserleri
- cinsel işlev bozukluğu
- mesane iltihabı
- Penisin eğriliğine neden olan Peyronie hastalığı
- Hiposoadlar
- idrar yolu hastalıkları
- Erkek üreme sistemi hastalıkları
- androloji
- pediatrik üroloji
Bu bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa doktorunuza danışın.