Oltu ilçesindeki Ejder Çayı'nın kumlarına değer veren Oltulular, yılda 3-4 kez bu kuma girmenin kendilerini kış hastalıklarından koruduğunu iddia ediyor.
Oltulu Dr. İbrahim Hakkı Ekinci, hastalarına 4-5 seans kumda yıkanmalarını öneriyor. Özellikle mineral, demir ve manyezit bakımından zengin olan kumlar, çeşitli hastalıklara karşı tedavi edici ve düzenleyici etki göstermesinin yanı sıra sağlığa da önemli katkı sağlıyor. Öte yandan iltihaplı romatizma, kalp rahatsızlığı ve hipertansiyonu olan hastalara kum banyosu önerilmemektedir.
10 yıldır düzenli olarak kum banyosu yaptığını belirten Oltulu Pratisyen Hekim ve (Fitoterapist) İbrahim Hakkı Ekinci, şöyle konuştu: “Kum banyosu mevsimi, özellikle kumun sıcak olması gerekiyor. Ağustos ayı Erzurum'da özellikle sıcaktır.
Kum banyosu aynı zamanda vücuda da destek olur. Aynı zamanda tedavi edici de olabilir. Bazı risk altındaki hastalara önermiyorum. Mesela iltihaplı romatizma, kalp rahatsızlığı veya yüksek tansiyonu olan herkese önermiyorum. Eklem kireçlenmesine karşı mükemmel bir tedaviye sahiptir.
Yani vücudu yenilemek için sezonda üç dört kez kum banyosu yapıyorum. Belki bu yıl daha fazlasını yapabilirim. Son birkaç yıldır bazı hastalarıma ve yakın çevreme kum banyosu yaptırdım.
Bir sezon yüz civarında insan vardı, bu sene sanırım beş yüz civarında olacak. Şu anda kum ürettiğimiz yer özel bir yataktır. Özellikle Kırdağ volkanik dağının eteğindeki Söğütlü deresi.
Buradaki kumun üzerine mıknatıs tuttuğumuzda büyük miktarda metal ve demir birikir. Bu yüzden bu dereyi kum yıkananlara, yani sağlık sorunlarına çözüm arayan herkese öneriyorum” dedi.
(IHA)