Rezene bitkisi mevsimlik bir bitkidir ve çok faydalı olduğu bilinmektedir, sadece tıbbi amaçla değil aynı zamanda lezzet katmak için de kullanılmaktadır. Çayın her biri, toz ve kurutulmuş formları farklı faydalar için ve birçok alanda kullanılabilir. Ancak aşırı veya bilinçsiz kullanımı çeşitli sağlık sorunlarına veya yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle doktora danışmadan veya uzman onayı alınmadan kullanılmamalıdır. Aksi takdirde son derece faydalı olduğu bilinen birçok gıda zararlı hale gelebilir.
Rezene nedir ve nasıl kullanılır?
Yapraklarından tohumlarına kadar pek çok farklı şekilde kullanılabilen ve faydalarıyla bilinen rezene bitkisi, en çok çayıyla tanınır. Sarı çiçekleri vardır ve tadı meyanköküne benzetilebilir. Çok uzun bir geçmişi var. Çiçekten soğana kadar yeme-içmede ve ilaç üretim süreçlerinde kullanılabilmektedir. Bazı durumlarda doktorlar mineral ve vitamin açısından son derece zengin bir kaynak olan rezenenin tüketilmesini de önerebilmektedir. Dereotu, kereviz ve havuç gibi bitkileri kapsayan bir aileye ait olan rezene, aynı zamanda baharatlı formuyla da biliniyor. Kozmetik ürünlerde de kullanılmaktadır. Taze rezenenin faydaları da farklılık göstermektedir.
Hoş kokusu ve tadı nedeniyle sevilen tek yıllık bitkilerden biri olan rezenenin eski çağlardan beri kullanıldığı bilinmektedir. Baharat olarak kullanılan tohumlardan uçucu yağ asitleri de elde edilebilmektedir. Bu özelliği sayesinde çeşitli ilaçlarda ve patolojik tedavilerde de kullanılabilen bir bitkidir.
Rezenenin faydaları nelerdir?
Rezenenin 2 ana türü vardır. Bitkilerden biri rezene diğeri ise floransadır. Her iki türün de meyan kökü ve anasonun farklı tatları vardır. Hasat koşulları da iki farklı rezene türü arasında farklılık gösterir. Bu bitkinin tohumlarından faydalanabilmek için çiçeklenme sürecini beklemek gerekmektedir. Florentine rezene türlerinin soğanları yaklaşık olarak tenis topu büyüklüğüne ulaştığında hasat edilmelidir.
Rezene bitkisi çok uzun aromatik sapları, tohumları ve yaprakları için yetiştirilmektedir. Bu rezenenin tohumları lezzetlidir ve sağlık açısından kayda değer faydaları vardır. Yaz sonunda sarı çiçek salkımları ortaya çıkar. Bu süreçte tohumlar, saplar ve yapraklar da toplanıp kullanılabilir. Bir rezene bitkisinin boyu 3 ila 5 metreye kadar büyüyebilir.
Farklı formlarıyla farklı alanlarda sağlığa faydalı olan rezenenin faydalarından bazıları şunlardır:
- Bağırsak hareketlerini artırır.
- Yenidoğanlarda kolik semptomlarını azaltır.
- Metabolizmanızı etkinleştirin.
- Doğal idrar söktürücü etkisi vardır.
- Anne sütünün artmasına yardımcı olur.
- Vücuttaki mantar, bakteri ve virüs enfeksiyonlarından vücudu korur.
- Diş çürümesini önler.
- Cildi rahatlatır.
- Melatonin salgılanmasını sağlar.
- Göz sağlığına faydalıdır.
Rezene ne için kullanılır?
Rezene çok faydalı olmasına rağmen bilinçsizce ve doktora danışılmadan tüketildiğinde bazı yan etkilere neden olabilir. Genel olarak çok fazla yan etkisinin olmadığı bilinse de özellikle çocuklarda kullanılıyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Rahatsızlık ne olursa olsun öncelikle ilgili tıp uzmanına başvurmalı ve doktorun talimatları doğrultusunda hareket etmelisiniz. Dikkate alınmadığı takdirde ortaya çıkabilecek, yaşa ve bünyeye göre değişiklik gösterebilecek bazı yan etkiler şunlardır:
- Hamile kadınlar için fetüsün gelişimini olumsuz etkileyebilir.
- Kereviz, havuç gibi aynı aileden bitki ve sebzelere alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.
- Mide sorunlarına neden olabilir.
- Aşırı kullanımı sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir.
Dikkatli ve doktor kontrolünde kullanıldığı sürece olumlu etkileri olduğu bilinen sorun ve rahatsızlıklardan bazıları şunlardır:
- Kabızlık
- Gaz
- Şişme
- adet krampları
- Anne sütü eksikliği
- idrar sorunları
- Hipertansiyon
- mide problemleri
- ağız sağlığı sorunları
- Spazm
- uyku problemleri
- Stres
- soluk cilt
Rezene nasıl tüketilir?
Farklı formlarda kullanılabilen rezene ağırlıklı olarak çay şeklinde tüketilmektedir. Hem taze hem de kurutulmuş olarak faydalı olan rezene bitkisinden elde edilen bitki çayı, 2 çay kaşığı öğütülmüş rezenenin 1 bardak kaynar suya demlenmesiyle hazırlanabilir.
Bitki çayı olarak tüketilecekse günde 2 fincandan fazla içilmemesi tavsiye edilir. Ancak doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Yemeklere, salatalara veya çorbalara kurutulmuş olarak da eklenebilir.
Önemli Not: Bu içerik tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. İçerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi sorunu teşhis etmek veya tedavi etmek için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa doktorunuza danışın.