Morton nöroması, uzun süre ayakta durma ve yürüme gibi aktivitelerle ağırlaşan bir hastalık olması nedeniyle son zamanlarda sık sık araştırılan bir konu haline geldi. Bu durumun kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, ayak parmakları arasındaki sinire baskı ve tahrişe bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir. Morton nöroması, içi boş veya düz ayakları olan kişilerde ve koşma veya atlama gibi ayaklara tekrarlayan stres uygulayan aktivitelerde daha sık görülür.
Morton nöroması nedir?
“Morton nöroması ne anlama geliyor?” İlk kez 1876 yılında TG Morton tarafından tanımlanan Morton nöroması, genellikle ayağın 3. ve 4. metatarsları arasındaki sinirden kaynaklanır. Bu sinir, ayak parmaklarının ucundaki duyuyu sağlar ve çoğu zaman ayağın yapısından kaynaklanan baskı nedeniyle sıkışarak bu rahatsızlığa neden olabilir.
Morton nöroması en sık 40 ila 60 yaş arasındaki bireylerde görülür ve kadınlarda erkeklere göre 8 kat daha sık görülür. Hastalık en sık 2-3 veya 3-4 metatarsal kemik arasında görülür. Her ne kadar yüksek topuklu veya dar ayakkabı giymekle ilişkilendirilse de ayakkabılarınızı çıkarıp ayaklarınıza masaj yapmak çoğu zaman rahatlama sağlar.
Morton Nöromasının belirtileri nelerdir?
Morton nöroması, ayak parmakları arasındaki sinirlerin sıkışması nedeniyle gelişen bir hastalıktır. Morton nöromasının belirtileri şunlardır:
- Ağrı: Metakarpal kemikler arasında, özellikle parmaklara yayılan, yanıcı bir ağrı hissedilir. Hastalar sıklıkla kendilerini taşların üzerinde çıplak ayakla yürüyormuş gibi hissettiklerini söylerler. Ağrı dinlenme sırasında azalır ancak aktivite, özellikle dar veya yüksek topuklu ayakkabılar giyildiğinde artar. Gece ağrısı nadirdir.
- Uyuşma: Etkilenen parmaklarda rahatsız edici uyuşukluk ve his kaybı meydana gelebilir.
Bu semptomlar Morton nöromasının tipik belirtileridir.
Morton nöroması nasıl tedavi edilir?
Morton nöroma tedavisinde cerrahi yöntem olarak 3. ve 4. metatarslar arasındaki transvers bağ bölgesinden küçük bir kesi yapılarak gerçekleştirilir. Bu işlemde transvers bağ kesilerek sinir serbest bırakılır veya kalınlaşmış sinir segmenti çıkarılır. Ameliyatsız tedavi yöntemleri hastaların ancak %15-20'sinde semptomları hafifletebilir ve bu yöntemlerin temel amacı sinir üzerindeki baskıyı hafifletmektir.
Topuksuz, geniş burunlu ayakkabıların kullanılması veya dar, sert tabanlıklarla parmak hareketlerinin sınırlandırılması rahatsızlığın azaltılmasına yardımcı olabilir. Lezyona steroid enjekte edilmesi ve ağızdan alınan ağrı kesiciler geçici rahatlama sağlayabilir. Ancak tabanlık, ped ve ortezlerin önemli bir faydası olduğu gösterilmemiştir.