Kadınlarda apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit ağrısı kadınları nerelerde etkiler?

Vücudun sağ tarafında, kasık hizasının biraz üzerinde, yaklaşık bir parmak uzunluğundaki uzantı olan apandisit, her yaşta ortaya çıkabilir ancak genellikle 10 ila 30 yaşları arasında görülür. Apandisit vakaları erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Kadınlarda apendiks karnın sağ alt kısmında yer alır, yetişkinlerde ise boyutları 9 ila 35 cm arasında değişen küçük bir kesedir. Kadınlarda apandisit riski genel olarak %6 ile %9 arasında değişmektedir. Bu yaygın fakat ciddi sağlık sorunu çoğu zaman acil müdahale gerektirir. Apandisit hızlı ve etkili tedavi gerektiren bir sorun olduğundan erken tanı ve müdahale büyük önem taşımaktadır.

Kadınlarda apandisit belirtileri nelerdir?

Kadınlarda apandisit belirtileri şu şekildedir:

  • Karnın sağ alt kısmına baskı uygulandığında atış hissi ile karakterize yoğun ağrı; Bu ağrı zamanla artar.
  • Bulantının eşlik ettiği kusma
  • İştah kaybı, dil ve ağız kuruluğu
  • Yüksek ateş
  • Karın içinde ve çevresinde ağrı
  • Kabızlık, ishal veya sindirim zorlukları
  • hızlı kalp atışı
  • Dışkı çıkarmada zorluk, ağrı ve gaz çıkarmada zorluk

Hamile kadınlarda apandisite bağlı ağrı genellikle karnın arka ve yanlarında hissedilir. Kusma, iştah kaybı ve mide bulantısı gibi belirtiler apandisit tanısına yardımcı olabilir.

Apandisit ağrısı kadınları nerelerde etkiler?

Apandisit ağrısı sıklıkla gaz ağrısı veya adet krampları ile karıştırılabilir. Ancak apandisit ağrısı genellikle daha yoğun ve şiddetli bir karaktere sahiptir ve birkaç gün süren sürekli bir rahatsızlık yaratır. Bu ağrı diğer rahatsızlıklara göre belirgin bir kalıcılığa ve yoğunluğa sahiptir.

Apandisit testi evde yapılabilir. Evde apandisitin neden olduğu ağrıyı değerlendirmek için karın ağrısı hissettiğinizde parmaklarınızın ucunda durmayı deneyebilirsiniz. Ağrı bu pozisyonda kötüleşirse bu apandisit belirtisi olabilir. Ayrıca sağ karın bölgesine parmakla baskı uygulandığında karın bölgesinde sızı benzeri ağrılar artabilir. Kusma, mide bulantısı, yüksek ateş ve iştahsızlık gibi belirtiler de apandisit olasılığını artırabilir.

Apandisit nasıl tedavi edilir?

Apandisit tedavisinde ana yöntem cerrahidir. Apandisit ameliyatında apandis tamamen çıkarılır. Bu işlem açık veya kapalı yöntemlerle yani laparoskopik olarak yapılabilmektedir. Günümüzde genellikle 5-10 mm'lik küçük kesilerle yapılan laparoskopik yöntem tercih edilmekte; Açık ameliyat sadece özel durum veya komplikasyon durumlarında yapılır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir