İngiltere’deki University College London’daki (UCL) araştırmacılar, içilen her sigaranın kişinin ortalama yaşam beklentisini yaklaşık 20 dakika kısalttığını buldu. The Guardian gazetesinin haberine göre UCL araştırmacıları, 1951’de başlayan İngiliz Doktorlar Araştırması ve 1996’dan bu yana kadın sağlığını inceleyen Milyon Kadın Araştırması’nın en son verilerini inceledi.
Bu verilere dayanarak araştırmacılar, içilen her sigaranın yaşam beklentisini yaklaşık 20 dakika kısaltabildiğini belirledi. Sonuç olarak, 20 sigara içeren her paket yaşam süresini yaklaşık 7 saat kısaltıyor. Araştırma kapsamında araştırmacılar, günde 10 sigara içen bir kişinin 1 Ocak’tan itibaren sigarayı bırakması durumunda 8 Ocak’a kadar ömrünün 1 gün kısalmasının engellenebileceğini buldu. Sonuç olarak bu kişi sigara içmemeye devam ederse ömrünün 5 Şubat’ta 1 hafta, 5 Ağustos’ta ise 1 ay kısalmasını önleyebilir. Bu, yaşam beklentisinin bir yılda 50 gün azalmasının önlenebileceği anlamına geliyor.
Araştırmanın yazarlarından Sarah Jackson, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sigarayı bırakmayanlar, hayatlarının ortalama 10 yılını kaybediyor.” dedi.
“Bazı insanlar, yaşlılık kronik hastalıklarla ya da sakatlıklarla dolu diye hayatınızın birkaç yılını kaybetmenin o kadar da önemli olmadığını düşünüyor. Ancak sigara içmek hayatınızın sağlıksız dönemlerini kısaltmaz. Orta yaştaki sağlıklı yılları elinizden alır.” dedi Jackson. dedi. Araştırmanın sonuçları “Journal of Addiction” dergisinde yayımlandı.