Okulların açılmasına kısa süre kala Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Huban Atilla, çocukların göz sağlığının eğitim başarıları üzerindeki temel rolüne dikkat çekti. Göz sağlığının ihmal edilmesi durumunda öğrencilerin akademik performanslarının düşebileceğini belirten Atilla, hem velilere hem de öğretmenlere önerilerde bulundu. prof. Dr Huban Atilla, görme sorunlarının çocukların dersleri takip etme, okuma ve yazma becerilerini doğrudan etkilediğini söyledi. “Göz sağlığı çocukların öğrenme sürecinde temel bir rol oynuyor. Kırma kusurlarının erken teşhis ve tedavisinin önemine vurgu yapan Atilla, “Görme yeteneği iyi olmayan çocuklar tahtadaki yazıları göremeyebilir, kitap okumakta zorlanabilir, derslerde konsantrasyon sorunu yaşayabilir.” diye konuştu. özellikle miyop, hipermetrop ve astigmat. Çocukların göz sağlığı konusunda hem ebeveynlerin hem de öğretmenlerin dikkatinin önemli olduğunu paylaştı. Erken teşhis önemliEbeveynlere okula başlamadan önce çocuklarını göz muayenesine götürmelerini öneren Atilla, şöyle konuştu: “Erken teşhis edilen göz sorunları, basit müdahaleler ve önlemlerle çözülebilir ve çocuğun eğitim hayatı olumsuz etkilenmeden sağlıklı bir şekilde devam edebilir. Göz taramaları çocukların gelecekteki başarısı için hayati öneme sahiptir. Çocuklarda sık görülen hastalıklar arasında ambliyopi, miyopi, hipermetrop, şaşılık, astigmatizma ve konjonktivit gibi birçok farklı durum yer alır. “Erken teşhis ve tedavi yapılmazsa çocuğun tahtayı iyi görememesi, okurken satır atlama, cümleleri eliyle takip etme, baş ağrısı, göz kırpma, sulanma gibi akademik başarısını olumsuz etkileyebilecek sorunlar ortaya çıkabilir.” gözler ve ödev yapmada zorluk.” dedi. Türk Oftalmoloji Derneği ÖnerileriTürk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Huban Atilla, çocukların göz sağlığını korumak ve akademik başarıyı desteklemek için ebeveynlere ve öğretmenlere şu önemli tavsiyelerde bulundu;
- Düzenli göz muayenesi: Çocukların ilk göz muayenesini okul öncesi dönemde yaptırmaları büyük önem taşıyor. Ayrıca okul çağındaki çocukların her yıl düzenli göz kontrollerinden geçmesi olası görme sorunlarının erken teşhisi ve tedavisi açısından hayati önem taşıyor. Miyop daha çok okul çağındaki çocuklarda görülür ve gözlerin kısalması, baş ağrısı gibi şikayetlere neden olur.
- Ekran süresine dikkat edin: Günümüzde çocuklar ders çalışırken veya oyun oynarken ekran karşısında çok fazla zaman harcıyorlar. Bu, göz yorgunluğuna ve uzun süreli göz sorunlarına yol açabilir. Ebeveynler, çocuklarının ekran başında geçirdiği süreyi sınırlamalı ve 20-20-20 kuralını uygulamalıdır. Çocuklar her 20 dakikada bir, 20 metre uzaktaki bir nesneye 20 saniye bakarak gözlerini dinlendirmelidir. Ayrıca miyopiniz varsa dışarıda geçirilen süreyi artırmak ve yakın mesafeyi görmeyi engellemek miyopluğun ilerlemesini azaltabilir.
- Aydınlatma ve çalışma ortamı: Göz yorgunluğunu önlemek için masaların iyi aydınlatılması önemlidir. Çocukların ders çalıştığı ortamda doğal ışık tercih edilmeli, yapay ışık kullanılıyorsa gözleri yormayacak yeterli aydınlatma sağlanmalıdır. Az ışıklı veya karanlıkta yakın çalışmak veya bir telefona veya tablete bakmak, artan miyop riski taşır.
- Dengeli beslenme: Göz sağlığı için gerekli olan vitamin ve minerallerin düzenli olarak alınması gerekmektedir. A, C ve E vitaminleri ile omega-3 yağ asitleri açısından zengin besinler tüketilmelidir. Doğru ve sağlıklı beslenen çocuklarda ek A vitamini desteğine gerek yoktur.
- Görme bozukluklarına duyarlılık: Çocuklar sıklıkla görme problemlerini tanımakta veya ifade etmekte başarısız olurlar. Ancak sık görülen baş ağrıları, gözleri kısma, tahtaya yazılanları görememe, kitap okumada zorluk gibi belirtiler göz problemlerinin belirtileri olabilir. Bu tür belirtiler görüldüğünde derhal bir göz doktoruna başvurmalısınız.
- Okul-aile işbirliği: Öğretmenler öğrencilerin göz sağlığı ile ilgili olası şikayetlerini dikkate almalı ve velilerle iş birliği yapmalıdır. Okulda tahtayı görememek, dikkatli okuyamamak veya gözlerini kısarak bakmak kırma kusurunun belirtileri olarak değerlendirilmelidir.
Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–