Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Müdürü Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, acil servislerde yoğunluğun önlenmesi için Kovid-19 döneminde olduğu gibi maske kullanımı, mesafe ve temizlik uygulanmasını, acil servislere gelmeden önce yardım edilmesini önerdi. Kışın ve solunum yolu hastalıklarından korunmak için.
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Acil Servis Müdürü ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Çakır, kışın yavaş yavaş geldiğini ve bu mevsimde yaşanan büyük salgının henüz yaşanmadığını söyledi.
“SALGIN KAPIDA”
Havalar soğudukça kamusal ve kapalı alanlarda kalmanın artacağını belirten Çakır, şöyle konuştu: “Kamuya açık ve kapalı alanlarda kalarak korunmasız kalıyoruz, biliyoruz ki salgın kapıda bu yıl vatandaşlarımızı uyarmak istedik. Test bozuldu ve salgın ortaya çıkmadan önce.” dedi.
Çakır, salgın dönemlerinde acil servislerdeki yoğunluğun diğer acil servisleri aksatarak bulaşma riskini ve salgının daha da büyüme ihtimalini hızlandırdığını vurguladı.
Bu dönemde mevsimsel grip ve soğuk algınlığının beklendiğini anlatan Çakır, şöyle devam etti:
“Gripin evde istirahat ederek ve mümkün olduğunca basit ağrı kesiciler kullanarak tedavi edilebilecek bir hastalık olduğunu bilmeliyiz. Tüm grip hastalarının acil servise gitmesinin, özellikle serum almanın şart olmadığını bilmeliyiz.” ya da sarı serum evde ıhlamur içelim ve vücuttan kaybedilen sıvıyı alıp 15-20 dakika ağrı kesici içelim.” “Serum benzeri bir etki görerek hem hastanede hem de kalabalık ortamlarda artan bulaşma riskinden en acil hastaların enfeksiyon kapmasını önleyeceğiz. Bu nedenle bu dönemi evde gerekli tedbirleri alarak geçirelim. mümkün olduğu kadar.”
Çakır, Kovid-19 salgınında olduğu gibi maske, mesafe ve temizliğe dikkat edilerek solunum yolu hastalıklarından korunulabileceğini söyledi.
Zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlardan uzak durulmasını ve el hijyenine dikkat edilmesini isteyen Çakır, şunları söyledi: “Maske, mesafe ve temizlik bizi sadece Kovid-19’dan değil, tüm bulaşıcı ve solunum yolu hastalıklarından da koruyacaktır. O halde buna daima saygı duyalım. Bu kışı mümkün olduğunca az hastalıkla geçireceğiz.” Bunu geçmeye çalışalım” dedi.
“Maalesef grip için acil servisleri aramak bir trend”
prof. Dr. Çakır, şunları söyledi: “Grip nedeniyle acile gitme eğilimi maalesef var, oysa Avrupa ülkelerinde grip benzeri bir hastalıkla hastaneye gittiğinizde doktor sizi evinize gönderiyor ve çay içmenizi istiyor. , ıhlamur ve dinlenme Gribi hastanelerde geçirmeyi ve serum yaptırmayı seviyoruz. Seruma ihtiyaç duyulan durumlar çok kısıtlı” Doktor karar veriyor, bu nedenle vatandaşlarımızdan serum için acil servisleri engellemeye son vermelerini rica ediyoruz. durumlarda” dedi.
Grip nedeniyle hastaneye gelindiğinde diğer bulaşıcı hastalıkların bulaşma riskinin yanı sıra, gribe yakalanmamış birine de hastalığın bulaşma ihtimalinin olabileceğini söyleyen Çakır, hastalığın istirahat ederek tedavi edilmesini önerdi. Grip döneminde acil servise gelip saatlerce beklemek yerine evde.
Çakır, doktor tavsiyesi ile artık 65 yaş üstü kronik hastalıkları olan kişilerin, kalp ve kanser hastaları gibi özel grupların ve sağlık çalışanlarının aşı yaptırmasını önerdi.
AA