Özellikle soğuk kış günlerinde çeşitli soğuk algınlığı veya grip benzeri hastalıkların ilk belirtisi boğaz ağrısı veya şişliktir. Yutmak zorlaşır ve bu nedenle boğazın yumuşatılması ve belirli bir sıcaklıkta tutulması son derece önemlidir. Progresif boğaz şişmesi ve ağrısı da ses kısıklığına neden olabilir.
Boğaz şişmesine ne sebep olur?
Boğaz şişmesi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bu sorunun göz ardı edilmemesi ve derhal doktora başvurulması gerekmektedir. Boğaz şişmesinin ana nedenleri şunlardır:
- enfeksiyonlar
- Alerjik durumlar
- kızamık hastalığı
- Guatr
- Larenjit
- Farenjit
- Stres
- Bağışıklık sisteminin zayıflığı ve zayıflaması
- panik atak
- Romatizma sorunları
- Soğuk
- Alınmış
- Soğuk
Boğaz şişmesinin belirtileri şunlardır:
- Boğazda kaşıntı hissi
- Ağrı
- yutma güçlüğü
- Boyun şişmesi
- çene altındaki bezler
- Bademciklerin kızarıklığı ve şişmesi
- ses kısıklığı
- konuşma zorluğu
Boğaz şişliğine ne iyi gelir?
Bademcik şişmesi veya boğaz şişmesi sorununa çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Ancak öncelikle bu sorunun neden oluştuğunu ve kökenini belirlemek gerekir. Bu nedenle belirtileri gözlemlediğinizde derhal tıbbi yardıma başvurmalı ve muayene olmalısınız. Çeşitli nedenlerle oluşabilen boğaz şişmesine elverişli bazı durumlar şunlardır:
- Tuzlu su ile gargara yapın
- bol su iç
- soğuk kompres uygulayın
- zencefil tüket
- Pastilleri meyan kökü özüyle ıslatın
- C vitamini açısından zengin beslenme
- Bal ve limonlu sıcak içecekler için
- sigara içme
- sesini zorlamadan
- Nemli bir ortamda bulunmak
- buz ye
Boğaz şişliği nasıl giderilir?
Boğaz şişliği yaşayan kişi bu durumu hemen fark etmeyebilir. Ayrıca diğer belirtilerle birlikte görüldüğünde birçok hastalığın habercisi olarak yorumlanabilir. Kaynağın belirlenmesinin ardından doktorun uygun tedaviyi uygulaması gerekir. Bilinçsiz müdahale hastalığın başka hastalıklara dönüşmesine neden olabilir.
Boğaz şişliğini ne giderir?
Genellikle soğuk kış günlerinde soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarla birlikte ortaya çıkan boğaz şişliği, çok ciddi bir sorundan kaynaklanmadığı sürece birkaç küçük müdahale ile giderilebilir.
Boğaz şişliğini geçirmenin en hızlı yöntemi boğaz ağrısını giderme yöntemlerinden biri olan tuzlu su veya sirke ile gargara yapmaktır. Çünkü tuz boğazda biriken mukusu çeker. Bu sayede boğazınızda bir rahatlama hissedersiniz.
Boğaz şişliğinin geçmesi kaç gün sürer?
Boğaz şişmesi sorununun arkasında başka gizli ve çok ciddi bir neden yoksa bu sorun genellikle birkaç gün içinde ortadan kalkar. 3-4 gün içerisinde kendiliğinden geçen boğaz şişliği, başka nedenlerden kaynaklanıyorsa daha uzun sürebilir.
Bu nedenle boğazınızda şişlik hissettiğinizde veya başka belirtiler gözlemlediğinizde derhal doktora başvurmanız gerekir. Birkaç gün içinde kolayca çözülebilecek bir sorun, göz ardı edildiği takdirde ciddi sorunlara yol açabilir.
Boğaz şişliği ilaçsız geçebilir mi?
Boğaz şişliği sorunu yaşayan kişiler bu sorunun kökenini bilirlerse bazı önlemler alarak ve sık kullanılan yöntemleri uygulayarak birkaç gün içerisinde sorunu çözebilirler. Genellikle ilaçsız olarak çözülebilen bu sorun, doktorunuzun uygun görmesi halinde ilaç tedavisine de ihtiyaç duyabilir.
Genellikle doktorunuzun önereceği tablet ve antibiyotiklerle giderilip tedavi edilebilen boğaz şişliği, başka belirtilerin görülmesi durumunda çeşitli ilaçlarla da tedavi edilebilir.