Ellerinizin soğuk olduğunu söylemeyin! Cilt sağlığını bozar

genişletmek

KAYNAKİHA

Dermatoloji uzmanı Dr. Melek Kesir Koç, kış aylarında karşılaşılan donmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Uzman kısaca donmanın ne olduğunu açıklıyor. Koç, “Donma temel olarak vücudun düşük sıcaklıklara maruz kalan kısmındaki cilt dokusunda meydana gelen hasardır. Sıfırın altında kalması sonucu ciltte ve diğer dokularda meydana gelen donma durumudur. Soğuk derecelerde, esas olarak elleri, ayakları, burnu, kulakları ve yüzü etkiler. Donma nedeniyle ciltte karıncalanma, uyuşma, renk değişiklikleri, uyuşukluk ve ağrı gibi belirtiler ortaya çıkar. Şiddetli donma vakalarında kabarcıklar veya yaralar meydana gelebilir. cildin yüzeyinde” dedi.

“TEDAVİ İHMAL EDİLMEMELİ”

Uzman, donmanın yol açabileceği hasarlara da değindi. Dr. Koç, “Donma sırasında 0 derecenin altındaki düşük sıcaklıklar hücrelerin su içeriğini dondurarak kristalleşmelerine neden olur. Bu donma, cilt hücrelerinin yapısına ve yakınındaki damarlara zarar verebilecek keskin buz kristalleri oluşturur. Soğukta cilt daralmaya başlar. Damarların daralması etkilenen bölgeleri etkiler. “Kan akışının azalmasına ve doku veya organların zarar görmesine neden olur. Donma, tedavi edilmediği takdirde ciddi cilt hasarına neden olabilir” dedi.

‘Dağcılar, kayakçılar, denizciler ve şeker hastaları risk altında’

Uzman, donma riski taşıyan gruplara ait bireylere dikkat çekiyor. Doktor Koç,

“Aşırı soğuğa maruz kalanlar, dağcılar ve kayakçılar, askerler, denizciler, sigara içenler, çok genç veya yaşlılar, şeker hastalığı gibi bazı hastalıkları olanlar ve kan damarlarını daraltan ilaç kullananlar risk altındadır” dedi.

“DONMA DURUMUNA GÖRE FARKLI BELİRTİLER OLABİLİR”

Uzman, donmanın durumuna göre donmaların farklı belirtiler gösterebileceğine dikkat çekiyor. Koç, şunları söyledi: “Donma, donma durumuna göre farklı belirtiler gösterir. Donma, erken evrelerinde ciltte kalıcı bir hasara yol açmayabilir. Belirtileri arasında ciltte soğuma, karıncalanma hissi, ciltte uyuşma ve renk değişikliği yer alır. Hastalık ilerledikçe cilt sertleşebilir veya mumsu bir görünüm alabilir. “Don ısırıkları tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur ve hafif vakalarda hasarlı bölgenin ısıtılmasıyla tedavi edilebilir. Ağır vakalarda cilt, kaslar, kemikler ve diğer dokular kalıcı olarak hasar görebilir. hasar görmüş.”

‘DÖNÜŞ VE FORMÜL OLABİLİR’

Uzman, birinci derece donmaların en hafif düzeyde meydana geldiğini ve genellikle cilt yüzeyini etkilediğini açıklıyor. Dr. Koç şu bilgileri paylaştı:

“Uyuşma, hafif kızarıklık ve karıncalanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu durumda cilt tamamen iyileşebilir. İkinci derece donmalarda ise cilt yüzeyi ve alttaki dokular etkilenir. İyileşme süreci daha uzun sürebilir Üçüncü derece donma Daha ciddi bir durumdur ve cilt altındaki dokulara yayılarak tedavi edilmezse kaslar, kemikler ve tendonlar dahil kalıcı hasarlara neden olabilir. ciddi şekilde hasar görmüş olabilirler ve amputasyon gerektirebilirler.”

“TEDAVİDE MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ”

Donma tedavisi hakkında bilgi veren uzman. Koç, “Tedaviye öncelikle soğuk algınlığının kaynağını ortadan kaldırarak başlamak gerekir. Hafif vakalarda etkilenen bölgeyi ısıtmak ve ılık suyla hafifçe yıkamak kan dolaşımını artırır ve iyileşmeye yardımcı olur. Ayrıca sıcak su içmek de önemlidir. içecekler, vücut sıcaklığının korunması ve genel olarak ısınma. Şiddetli soğuk ısırıklarında donmuş dokuları tedavi etmek için özel tıbbi müdahaleler gerekir. Bu süreçte ameliyat, oksijen tedavisi veya ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca hiperbarik oksijen tedavisi de hızlandırılabilir. durumda iyileşme “Su ile yavaş yavaş ısıtılan bir bez kullanmak ve iltihaplı bölgelere soğuk kompres uygulamak etkili olabilir” diye açıkladı.

“SOĞUK ISIRIĞINI ÖNLEMENİN YOLLARI”

Kendinizi donmalardan korumanın yollarından bahsedelim Uzman. Koç, şunları söyledi: “Donma riskini azaltmak için doğru kıyafet seçimi büyük önem taşıyor. Kıyafetlerin vücuda tam oturmaması, şapka, atkı gibi aksesuarların kulakları tamamen kapatması yeterli olacaktır. El ve ayaklar için de önlem alınabilir. Elleri korumak için parmaklar da takılabilir.” “Eldiven kullanılmalı ve ayaklarda kalın yün çoraplar, ‘buz yanığına’ karşı su geçirmez botlar tercih edilmeli” dedi.

‘SOĞUK ISIRIĞINDA UYGULANACAK İŞLEMLER’

Uzman, donma durumunda ne yapılması gerektiğini kaydetti. Koç, şunları söyledi: “Soğuk havalarda kıyafetlerinizi nazikçe çıkararak başlayın. Ayrıca yüzük, saat gibi takılarınızı da çıkarmalısınız. Kıyafetleriniz ıslanırsa hemen kuru bir kıyafetle değiştirin. Cildinizin üzerine bir battaniye koyabilirsiniz. Ancak dolaşımı engellemek için etrafınıza sarmaktan kaçının. Sıcak su veya ılık, nemli kompres kullanın. “Cildin ısısını yavaşça yükseltmek önemlidir. Donmuş cildi steril bandajlarla sararak parmaklarınızı ayrı tutabilir ve sürtünme, ovalama, kuru ısıtma ve yeniden dondurma yöntemleriyle sürtünmeyi önleyebilirsiniz. Sözlerini şöyle tamamladı: “Donma belirtileri fark ettiğinizde durumu hafife almamalı ve en kısa sürede doktor kontrolünde tedaviye başlamalısınız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir