Algoloji (Ağrı) Uzmanı Prof. Dr. Emine Nur Tozan, ilk kez 1990 yılında tanımlanan fibromiyalji sendromu hakkında bilgi vererek tedavi seçeneklerini anlattı. prof. Tozan, fibromiyaljinin, özellikle boyun, omuz, sırt, kol, bel ve bacaklarda yaygın ve simetrik ağrılar, vücutta sertlik ve yorgunluk gibi şikayetlerin eşlik ettiği, yumuşak doku romatizması olarak da tanımlanabilecek bir sendrom olduğunu kaydetti. sabah bölgesinde. Tozan, şöyle konuştu: “Kronik baş ağrıları, depresyon, anksiyete, çene eklemi bozuklukları, huzursuz bacak sendromu, kabızlık, uykusuzluk, yorgunluk ve tükenmişlik belirtileri de eşlik edebilir. Popüler adı hayalet ağrı hastalığıdır. Bu sendromun en önemli özelliği; Karıştırılabilecek diğer hastalıklarla karşılaştırıldığında ayırıcı tanısı çok açıktır.” Bunun nedeni çocukluk, ergenlik, gençlik, evlilik ve hastanın sosyal yaşamında meydana gelen fiziksel veya psikolojik travmaların, merkezi sinir sistemi, nöroendokrin hücreler ve otonom sinir sistemi ve hepsinden önemlisi kas-iskelet sistemi sinir sistemi arasındaki dengeyi bozmasıdır. sistem. “Bu yolsuzluktur” dedi.
Prof. 2011-2019 yılları arasında fibromiyalji tanı kriterlerinin belirlendiğini, diyabet veya diğer hastalıklar gibi görüntüleme yöntemleriyle belirlenebilecek net bir biyokimyasal testin bulunmadığını belirtti. Tozan, hastanın öyküsü ve öyküsünün deneyimli doktorların tanı koyması için yeterli olduğunu söyledi. prof. Dr. Tozan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Diğer hastalıklarla ayırıcı tanı için etkilenen anatomik bölgelere ait kan tetkikleri ve görüntüleme çalışmaları istenmeli, özellikle romatizmal hastalıklar, metabolik hastalıklar ve kas-iskelet sisteminin diğer hastalıkları ile kesin ayırıcı tanı yapılmalıdır. Fibromiyaljide ileri teşhis araçları kullanılarak kişiye özel tedavi planı geliştiriliyor.” Vücutta 3 aydan uzun süren yaygın ağrı ve 18 hassas noktaya basılmasıyla ortaya çıkan aşırı hassasiyet, fibromiyalji tanısı için ilk koşullardır. Fibromiyaljinin yaygın tanılarından en az üçünün ve eşlik eden diğer tanılardan herhangi birinin varlığı tanıyı destekleyecektir. Sabahları dinlenmeden uyanmak, boyun, sırt ve belde sertlik ve sertlikle uyanmak, depresif uyanmak ve. memnuniyetsizlik, dişlerin aşırı sıkılmasına bağlı çene kasları, şakak kasları ve baş ağrısıyla uyanma, gün içinde baş ağrısı, kabızlık ve sindirim bozuklukları, gece veya çalışma saatlerinde bacaklarda huzursuzluk, beyin bulanıklığı, basit unutkanlık, Hazımsızlık “Yeme sorunları, aşırı yemek isteği veya iştahsızlık, aşırı soğuk, aşırı terleme, panik atak, kaygı, depresyon, işyerinde, eşinizle, hayatınızdaki ilişki sorunları gibi birçok ilişkili semptom sosyal ve aile hayatındaki sorunlar, görme sorunları bu hastalığın göstergesi olabilir.”
Algoloji uzmanı Prof. Dr. Tozan, fibromiyaljinin kadınlarda erkeklere göre 10 kat daha sık görüldüğünü, özellikle de 20-40 yaş arası ofis çalışanlarında görüldüğünü söyledi. Tozan, titiz, mükemmeliyetçi, normatif ve takıntılı kişilik özelliklerine sahip kişilerin bu hastalığa daha fazla aday olduğunu söyledi. Fibromiyalji tedavisinin multidisipliner bir yaklaşım gerektirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Tozan, medikal tedavide nöropatik ağrı kesiciler, bazı vitaminler vb. önerilebileceğini kaydetti. İlaçların yanı sıra yürüyüş, pilates, yoga, alkolden, aşırı şekerden ve işlenmiş gıdalardan uzak sağlıklı bir beslenme düzeni. Fibromiyalji tedavisinde enjeksiyon ve radyofrekans gibi algolojinin uyguladığı girişimsel yöntemlerin önemli bir yeri olduğunu belirten Tozan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Algoloji bilimi bu hastalığın tanısını, ayırıcı tanısını ve kök nedenlerini inceleyerek yaşam kalitesini bozan ve bu süreçte ağrıya neden olan anatomik yapısal bozuklukları tedavi eder. Bilimsel olarak net bir tedavi kuralları yoktur. Bu nedenle hastalarımız şikayetçidir. sürecin uzun sürdüğünü ve hastalığın istedikleri kadar çabuk tedavi edilemeyeceğini söylüyorlar.” Pek çok doktora giderler ve başladıkları tedaviyi yarım bırakırlar ve bunun sonucunda fibromiyalji tedavisinden bu kadar zannederek vazgeçerler. Tedavisi mümkün olmayan bir hastalıkla yaşamayı öğrenmek gibi. Evet sadece sabır ve zaman gerekiyor. Her hastanın tedavisi pozitif bilim kurallarına göre planlanmalıdır ancak son çalışmalara göre fibromiyaljide kasların oksijen alımı ve oksijen kullanımı bozulmaktadır. “Acı çekiyorum, yürüyemiyorum” diyor ve ekliyor: “Ama canı acısa bile yürümeleri ve hareket etmeleri gerektiğini bilmiyorlar.”