Şener, mevsimsel gribin arttığı dönemlerde zatürre vakalarının da arttığını, hastalığın özellikle KOAH, astım ve kronik bronşit hastalarında daha sık görüldüğünü söyledi.
Özellikle 65 yaş üstü olmak üzere kalp, karaciğer hastalığı ve böbrek yetmezliği olan kişilerin zatürreyle çok sık karşılaştığını belirten Şener, şöyle konuştu: “Zatürre aslında bakteriyel bir enfeksiyondur ve aşısı da vardır. Bir kez olsun hayatınızda bir kere yaptırırsanız, neredeyse kalıcı koruma sağlayabilir.
Bu aşıyı yaptırdığınızda zatürreye yakalanmanızı önlemenin yanı sıra ciddi hastalıkları da önler. Koruma aşılandıktan hemen sonra başlıyor” dedi.
prof. Mevsimsel hava değişimleriyle birlikte zatürre tanısı alıp yoğun bakıma başvuran hasta sayısının arttığını anlatan Dr. Şener, şöyle devam etti:
“Zatürre her ne kadar antibiyotik tedavisiyle kolayca tedavi edilebilen bir hastalık olarak algılansa da akılda tutulması gereken en önemli konulardan biri de özellikle 65 yaş üstü kişilerde hastaneye yatışların en önemli nedenlerinden birini temsil etmesidir. Hastaneye yatma ve yoğun bakıma yatma riskini azalttığı için özellikle bu dönemde zatürreye karşı aşı yaptırmak gerekiyor.”
Zatürrenin akciğerlerde oluşturduğu iltihabın iyileşse bile kalıcı hasara yol açabileceğini söyleyen Şener, bunun kronik bronş ya da kalp yetmezliğine dönüşerek hipertansiyon, felç ve kalp krizine neden olabileceğini kaydetti.
AA