Kışın sıcak kalmak için yapılan hata! Uzmanlar uyarıyor: Hasar büyük olabilir! “5 dakika” detayına dikkat edin.

Doç. Dr., Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı. Sıcak içeceklerin sağlıklı tüketimini anlatan Dr. Fakih Cihat Eravcı, çaydanlık ve termostaki sıcak içeceğin bardağa veya bardağa doldurulduktan yaklaşık 5 dakika sonra tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Eravcı, kış döneminin başlamasıyla birlikte sıcak içecek tüketiminin yoğunlaştığını belirterek, şöyle konuştu: “Aslında sıcak içecekler sadece kışın değil her dönemde yoğun olarak tüketiliyor. Bu anlamda sıvı kaybının önlenmesi oldukça önemlidir. Özellikle sağlık söz konusu olduğunda buna dikkat etmemiz gerekiyor. Bu duruma hem bağışıklık sistemi açısından hem de enfeksiyonlardan korunma açısından dikkat etmeliyiz ancak sıcaklık konusuna da özellikle vurgu yapmalıyız. Sağlığımız için bir şeyler yaparak sağlığımızı kaybetmemeliyiz. Son dönemde yapılan çalışmalar ve araştırmalara göre 65 derecenin üzerindeki tüketim sağlığımız açısından risk faktörünü temsil edebiliyor. Özellikle sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklarımız varsa bu risk artabilir. Bu yüzden tükettiğimiz içeceğin sıcaklığına dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

“ÖDEME SONRASI 5 DAKİKA BEKLENMELİDİR”

ÇAY

Sıcak içeceklerin sağlıklı tüketimini anlatan Doç. Dr. Eravcı, şunları söyledi: “Ağzımızdan başlayıp yutak, yemek borusu ve mideye kadar devam eden sıcak içecekler, her biriyle tekrar tekrar temas edilmesinde sorunlara neden oluyor. Sürekli sıcak yiyecek tüketme alışkanlığımız varsa bu durum sorun yaratır. Günlük pratikte 65 dereceyi ölçmek mümkün olmadığından çaydanlık veya termostan bir içeceği bardağa dökerken 65 dereceye düşmesi için 5 dakika beklemek yeterlidir. “Bu pratik bilgiyi döktükten hemen sonra bir saldırıda içmek yerine kullanabiliriz” dedi.

“KANSER NOKTASINDA TETİKLEYİCİ BİR DURUM OLABİLİR”

çay

Doç. aşırı sıcak içeceklerin zamanla sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Dr. Eravcı, “İçeceğin miktarı da önemli, özellikle sıcaksa. Çay, kahve gibi içecekleri çok fazla tüketirsek farenks, yemek borusu ve mide zarında değişikliklere neden olurlar. Bu durum kronik tahriş yaratır. Bir anlamda nasır oluşumuna neden olur ve hassasiyetimizi azaltır. Sürekli tüketimle kötü hücrelere doğru değişiklikler başlayabilir. İleride yemek borusu, yutak ve ağız bölgesinde kanser için tetikleyici bir durum ortaya çıkabilir. “Sigarayla çay yapalım” ya da “sigarayla kahve yapalım” noktasına ekleme yapıldığında sinerjik etki yaratır. Normalde 2 kat olan risk faktörü 5-6 katına çıkıyor. Daha da artış olabilir dedi.

“ÇOCUKLARDA SICAKLIK 50 DERECEYE ALTINA ALINMALI”

limon çayı2

Sıcak içecekler konusunda çocukların daha duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Eravcı, şöyle konuştu: “Çocuklarda sıcak içecekler konusunda daha duyarlı olmamız gerekiyor. Nasıl ki tüm doku ve organlar hassassa, yemek borusundan yutağa ve ağza kadar uzanan astarların hassasiyeti de daha fazladır. Yoğun ısı tüketimi noktasında yanıklar oluşabileceğinden bu durum daha fazla büzülme ve dönüşüme neden olabilir. Çocuklara dikkat etmek önemlidir. Bu nedenle açık havada tüketildiğinde bebek sıcaklığı oluşur. Çocuklar için sıcaklığın 50 derecenin altına düşürülmesi gerekiyor” dedi.

İHA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir