İyileştiren aşırı ilaç değil, doğru ilaçtır.

genişletmek

KAYNAKİHA

Dr. Yasin Yılmaz, 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü ve 18-24 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Yasin Yılmaz, sağlık çalışanları, politika yapıcılar ve kamuoyunda antibiyotik direnci konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları teşvik etmek, bilinçlendirmek amacıyla 18 Kasım’ı kapsayan haftanın Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası olarak belirlendiğini söyledi. her düzeyde adımlar. “Sağlığımız, dikkat etmemiz gereken en önemli yaşam desteğimizdir. Sağlıklı bir yaşam için fiziksel sağlığımızı korumaya, sağlıklı beslenmeye, fiziksel aktiviteye önem vermeye, sigara ve alkol kullanımından uzak durmaya öncelik vermeliyiz. Hastalık durumunda ilk dikkat edilmesi gereken konu ilaçların bilinçli kullanılmasıdır.

Sağlık Bakanlığımızın büyük önem verdiği ve kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla yürüttüğü hastaların ilaç kullanırken nelere ve neden dikkat etmesi gerektiği konusunda destekleyici bilgiler ve oluşabilecek durumlara ilişkin açıklamalar aşağıda yer almaktadır. dikkate alınması gereken bilgilerdir. En ufak bir hata geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir” dedi.

Antibiyotiğe dirençli enfeksiyonların özellikle organ nakli yapılan hastalar, diyaliz tedavisi gören böbrek hastaları ve kanser hastaları için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Dr. Yılmaz, bu durumun tedavi süreçlerini zorlaştırıp komplikasyon ve ölüm oranlarını artırabileceğini söyledi.

“Mutlaka doktora başvurun”

“Hastaların ilaç kullanırken öncelikle buna dikkat etmesi gerekiyor. Her ilacın kullanma talimatında da belirtildiği gibi hastalar, ilaç veya besin takviyesi kullanmak istediklerinde mutlaka doktora başvurmalıdır. “Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre ilaçların yüzde 50’den fazlası uygunsuz şekilde reçete ediliyor, tedarik ediliyor ya da satılıyor” diyen Dr. Yasin Yılmaz, hastaların yarısının ilaçları doğru kullanmadığını söyledi.

“Doktor önermedikçe antibiyotik kullanılmamalı” diyen Yasin Yılmaz, şöyle devam etti: “Antibiyotik kullanırken son derece dikkatli olmalıyız. Önerilen süreden daha az kullanılması bakterilerin ilaca karşı dirençli hale gelmesine ve yeniden kullanım gerektiğinde antibiyotiğin aynı hastada etkisiz hale gelmesine neden olur. Dozun süresine ve sıklığına uyulmaması tedavi sürecini olumsuz etkileyecektir. Ayrıca doktorun reçetelediği ve kullandığı ilaçlar ile destek olarak alınan fitoterapötik ilaçların aynı anda kullanılması durumunda ilacın etkisi kaybolabilir, azalabilir veya 2-3 kat artabilir. Dozları kaçırmamaya dikkat etmeli ve ilacı doktorunuzun önerdiği şekilde almalısınız. İlaç dışı besin takviyeleri ve bitkisel ürünler gibi diğer tedavi edici ürünlerin bilinçsiz kullanımından kaçınılmalıdır. “Unutmayın, çok fazla ilaç değil, doğru ilaç sizi iyileştirir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir