Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün, ülkede Discord ve benzeri çevrimiçi iletişim platformlarıyla ilgili bazı düzenleyici hükümlerin bulunduğunu söyledi. Bu uygulamaların Elektronik Haberleşme Kanunu’nda “şebeke hizmetleri” olarak düzenlendiğini belirten Ergün, şöyle konuştu: “Discord gibi şirketler de tıpkı GSM Operatörleri gibi Türkiye’de Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’na (BTK) başvurarak lisans almakla yükümlüdür. Ruhsatlandırma işlemlerinin ardından Türkiye’ye transfer ediliyorlar.” “Merkezleri yurt dışında nerede olursa olsun, Türkiye’de şirket açıp, Türkiye’de bu şirket aracılığıyla faaliyet göstermeye başlamak ve faaliyetleriyle ilgili olarak hem mahkemelerden hem de idari birimlerden gelen taleplere yanıt vermekle yükümlüdürler.” bilgiyi verdi.
Kanun olmasına rağmen uygulama yönetmeliğinin henüz hazırlanmadığını vurgulayan Ergün, şöyle konuştu: “Bu yönetmelik hazırlanırsa, tıpkı GSM operatörlerinin Türkiye’de faaliyet göstermesi ve Türk kanunlarına göre hareket etmesi gibi, bu şirketler de Türk kanunlarına göre hareket etmek zorunda kalacaklar. Türk kanunlarına uygun.” dedi.
Avukat Ergün, Discord ve Telegram gibi grupların iletişim ve eğitim platformlarında son günlerde ortaya çıkan paylaşımların dikkat çekici olduğunun altını çizerek, burada terörü, silah kaçakçılığını, uyuşturucu ticaretini ve satanizmi teşvik eden örgütlerin bulunduğunu belirtti. Çocuklarda ve gençlerde algı yaratıp beyinlerini yıkıyorlar.
Bu platformlarla ilgili işlem yapılabilmesi için konunun BTK’ya bildirilmesi gerektiğini vurgulayan Ergün, şöyle konuştu: “BTK bu işlemleri resen gerçekleştiremez. BTK’nın ‘İhbar Web’ diye bir hattı var. İnsanlar 24 saat ulaşabiliyor. 7 gün boyunca bu tür çevrimiçi ortamlardaki yasa dışılıkları bildirin.” “Burası suçla ilgili durumları bildirebilecekleri bir yer. BTK bu tür şikayetler aldıktan sonra bu konuda adli ve idari işlem başlatabilir.” dedi.
“SATANİST GRUPLAR ÇOCUKLAR VE GENÇLER ÜZERİNDE ETKİLİ OLABİLİR”
Kürşat Ergün, ABD’de “önleyici hizmet” adı altında polis birimlerinin bu platformlarda kendilerini kamufle ettiğini ve ilgili kişilere karşı işlem yapabildiğini anlattı.
“Polis gücümüz, özellikle de siber suç yapısı benzer şekilde çalışıyor ancak bu alanın daha da genişletilmesi gerekiyor.” Ergün, benzer yöntemlerle bu tür tespitlerin yapılabileceğini söyledi.
Ergün, bunun önüne geçilmediği takdirde birçok gencin bu gruplar yüzünden olumsuz yapılar oluşturmaya çalışan yasa dışı çevrelerin eline düşeceğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Her ne kadar personel alımı ve işe alım konusunda Discord gibi mesajlaşma platformları sıklıkla kullanılıyorsa da Terör örgütleri ve Satanist grupların etkisi de çocuklarımız ve gençlerimiz üzerinde etkili olabiliyor.” bilgiyi verdi.
Çocukların oyun platformlarında karşılaştıkları tehlikelere de değinen Ergün, şöyle devam etti:
“Çocuğumuzun oyun oynadığını düşünüyoruz ama oyun grubunda tanımadığı kişilerle iletişim kurabiliyor. Bazı pedofili tiplerin, suçluların, suçluların yaşlarını küçük göstererek çocukları hedef aldıklarını ve bu oyunları oynadıklarını biliyoruz. Çocuklara karşı yazılı ve sözlü formlar kullanıyor, hatta onları kandırmaya çalışıyorlar.” Burada aile kontrolü ön plana çıkıyor çünkü ona en yakın olan çocuk değil ailedir. Aile bunu fark edebilir ve bir kontrol mekanizması geliştirmelidir. Aileler çocuklarının kimleri hangi platformlarda gördüğünü, sosyal medyada kimlerle iletişim kurduğunu takip etmelidir. “Bu durumun birimlere ve BTK’ya iletilmesi gerekiyor ki, devlet otoritesi bu kanallarda ne gibi hukuk dışı faaliyetler yürütüldüğüne müdahale etsin ve soruşturma yapsın.”
Bunların önemli bir kısmının katalog suçları kapsamına girdiğini vurgulayan Ergün, şöyle konuştu: “Bu katalog suçları kapsamında adli veya idari makamlarca talepte bulunulduğunda bu kişilerin IP bilgilerinin alınması mümkündür. Instagram örneğinde olduğu gibi mahkemeler veya idari makamlar tarafından bu platformlara gönderilecek “Bu grupların otomatik olarak kapatılmasını sağlayabilir. Bu baskıya uymazlarsa, IP bilgisi vermezler ve grupları kapatırlarsa Türkiye’deki faaliyetleri durdurulmalıdır.” dedi.
“ÜCRETSİZ OLDUĞU İÇİN ÇEKİCİ”
Deneyimli klinik psikolog Dilara Boztepe, Discord gibi uygulamaların ciddi zararlarının yanı sıra çocuklara ve gençlere de fayda sağladığını söyledi.
Sesli, yazılı ve görüntülü iletişim imkanı sunan, oyunlar ve diziler üzerine tartışma grupları oluşturmanıza olanak tanıyan ücretsiz bir mesajlaşma ve sosyalleşme platformu olduğunu belirten Boztepe, şöyle konuştu: “Ücretsiz olması bu tür uygulamaları çocuklar ve gençler için daha çekici kılıyor. insanlar. Kullanımı basit.” “Bu platformlar çocukları psikolojik açıdan dezavantajlı duruma düşürüyor.” dedi.
Boztepe, bu platformlara erişim şartının 18 yaş ve üzeri olmasına rağmen çocukların doğum tarihlerini değiştirerek rahatlıkla erişebileceklerini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Bu tür uygulamalarda kişisel verilerin çalınabileceği ve bunun gibi tehlikelerin olabileceği unutulmamalıdır. zorbalık, pornografik içerik ve intihar düşünceleri çocuklar ve gençler için büyük risk oluşturuyor” dedi.
Bazı yaşlıların genç gibi davranarak burada insanlarla iletişim kurduğunu anlatan Boztepe, ebeveynlerin çocuklarının hangi uygulamaları kullandığını, telefon veya bilgisayarlarındaki uygulamaların mahiyetini ve amacını takip etmesi gerektiğini vurguladı.