Boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir? Boğaz enfeksiyonu nasıl tedavi edilir, antibiyotik kullanmadan tedavi edilebilir mi?

Boğaz enfeksiyonu, bazı mikroorganizmaların boğazda yerleşip çoğalması sonucu ortaya çıkar ve bu da bağışıklık sistemini ele geçirir. Bu mikroorganizmalar bakteri, virüs veya benzeri yabancı maddeler olabilir. Strep boğaz olarak da adlandırılan boğaz enfeksiyonu her yaş grubunda ortaya çıkabilir ancak çocuklarda daha sık görülür. Bademciklerin şişmesi ve kızarması şeklinde kendini gösteren enfeksiyon bazen antibiyotik kullanılmadan geçse de, şiddetli olduğunda antibiyotik gerekir.

Boğaz enfeksiyonuna ne sebep olur?

Vücudumuzda dışarıdan gelen yabancı etkenlere karşı bazı savunma alanları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi yiyecek ve içeceklerin girdiği yer olan ağızdır. Ağız boşluğunun hemen arkasında bademcikler bulunur. Savunma hücreleri açısından zengin bir doku olan bademcikler bakteri ve virüslere karşı savunma sağlar. Ancak bazı mikroorganizmalar ağız boşluğunun arka tarafındaki bademciklere veya boğaz dokularına yerleşerek enfeksiyonlara neden olabilir. Boğaz enfeksiyonunun nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Viral enfeksiyonlar: grip ve soğuk algınlığı virüsleri.
  • Bakteriyel enfeksiyonlar: streptokok bakterileri.
  • Farenjit: Boğazın arka kısmında bulunan bademciklerin enfeksiyonu.
  • Alerjiler: Alerjik reaksiyonlar boğaz tahrişine neden olur.
  • Sigara içmek: Pasif içicilik veya sigara içmek boğazı tahriş eder ve enfeksiyon riskini artırır.

Boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir?

Ciddi ve uzun süren bir boğaz enfeksiyonu durumunda mutlaka doktor kontrolünden geçilmesi gerekir. Ancak uygulandığında semptomları hafifletecek ve boğaz enfeksiyonuna fayda sağlayacak yöntemler de vardır.

Boğaz enfeksiyonu için evde neler yapabilirsiniz? Cevap şu şekilde sıralanabilir:

  • Tuzlu su ile boğaz gargarası yapılabilir.
  • Bol su ve ballı ılık bitki çayları için.
  • Aktiviteleri azaltarak dinlenebilirsiniz,
  • Boğaz pastilleri kullanılabilir,
  • Limonlu ılık su içebilirsiniz.
  • Elma sirkesi su ile seyreltilerek tüketilebilir.
  • Doğal bir antibiyotik olan sarımsak yenilebilir.

Boğaz enfeksiyonunun belirtileri ve tedavisi

Boğaz enfeksiyonu iltihabın nedenine bağlıdır ve bu nedenle belirtileri farklılık gösterebilir. Ancak ilk yaygın semptom boğaz ağrısıdır. Hastalığın şiddetiyle doğru orantılı olan ağrı yutkunma sırasında ortaya çıkar. İleri düzeyde bir boğaz enfeksiyonunun belirtileri yüksek ateş ve titremedir. 38 derece ve üzeri ateş boğaz enfeksiyonunun belirtileri arasındadır.

Boğazı tahriş eden bir durum olan boğaz enfeksiyonu aynı zamanda yutma güçlüğü belirtisiyle de kendini gösterir. Boğaz ağrısı veya boğazda şişlik nedeniyle yutma güçlüğü oluşur. Viral enfeksiyonların neden olduğu boğaz enfeksiyonunun belirtisi burun ve geniz akıntısıdır. Bu semptomlar aynı zamanda burun tıkanıklığını da içerir. Ayrıca boğaz enfeksiyonu virüs veya bakterilerden kaynaklandığı için halsizlik ve yorgunluk belirtilerine de neden olur.

Boğaz iltihabı bu tür belirtilerle kendini gösterse de altta yatan nedene göre tedavi yöntemi değişebilmektedir. Doğru tanı ile boğaz enfeksiyonu tedavi edilebilir.

Boğaz enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

Boğaz enfeksiyonu günlük yaşamı olumsuz etkilediği için bu sorunu yaşayan herkes bunun bir an önce geçmesini ister. Boğaz enfeksiyonundan kurtulmak için yapılacak ilk şey bunun neden oluştuğunu bilmektir. Ayrıca boğaz enfeksiyonunu tedavi etmek için bol miktarda sıvı içmek çok önemlidir. Hem ılık su hem de sıcak bitki çayları boğaz enfeksiyonlarının tedavisinde oldukça faydalıdır. Tuzlu su ile gargara yapmak ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak da boğaz enfeksiyonunu tedavi etmek için yapılması gerekenler arasındadır. Ayrıca bal, doğal antimikrobiyal özelliklere sahip olduğundan boğazı yumuşatmak için de kullanılabilir.

Şiddetli ağrı ve ateşle birlikte boğaz enfeksiyonu yaşıyorsanız mutlaka doktora başvurmalısınız. Doktorun gerekli görmesi durumunda antibiyotik desteği kullanılabilir. Bu bağlamda Boğaz enfeksiyonu antibiyotik kullanılmadan tedavi edilebilir mi? Sorunun cevabı boğaz enfeksiyonunun şiddetine ve belirtilerine göre değişiklik gösterebilir.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir