Karaciğer yetmezliğinin belirtileri nelerdir? Karaciğer yetmezliği nasıl teşhis edilir?

Karaciğer, karnımızın sağ üst kısmında yer alır ve kanı toksinlerden temizleyerek vücudun detoksifikasyon sürecine katkıda bulunur; Ayrıca safra üretir. Günümüzde artan hareketsizlik ve yüksek kalorili beslenme alışkanlıkları karaciğer yağlanmasının hızla yayılmasına neden olmaktadır. Çocuklarda ve 40 yaş altı kişilerde organ nakli gerektiren karaciğer yetmezliğinin önde gelen nedeni olan bu hastalık, ülkemizde her dört kişiden birini tehdit eden ciddi bir sağlık sorunu haline geldi.

Karaciğer yetmezliği nedir?

Karaciğer yetmezliği, genellikle karaciğerin büyük bir kısmının geri dönülemez şekilde hasar görmesi ve organın temel fonksiyonlarını yerine getirememesi durumunda ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Bu bozukluk çoğu zaman yaşamı tehdit eder ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Karaciğer yetmezliği genellikle karaciğerin uzun bir süre boyunca ilerleyici bir şekilde bozulmasıyla gelişir; Buna “kronik karaciğer yetmezliği” denir.

Daha nadiren, önceden karaciğer hastalığı olmayan bir kişide günler veya haftalar içinde hızla karaciğer yetmezliği gelişebilir; Bu duruma “akut karaciğer yetmezliği” denir. Yani her yaş grubundan bireyde karaciğer hastalığı gelişebilir veya karaciğer yetmezliği yaşanabilir.

Karaciğer yetmezliğinin belirtileri nelerdir?

Karaciğer yetmezliğinin erken evrelerde görülebilecek belirtileri şunlardır:

  • Sürekli mide bulantısı veya kusma
  • İshal
  • anüsten kanama
  • Genel zayıflık
  • Sağ üst karın bölgesinde ağrı
  • kilo kaybı
  • Kadınlarda adet döngüsünün düzensizliği
  • Erkeklerde jinekomasti (memelerin aşırı büyümesi)

Karaciğer yetmezliği nasıl teşhis edilir?

Başlangıçta karaciğer yetmezliğinin belirgin belirtileri olmayabilir. Hastalık ilerledikçe mide kanaması, dalak büyümesi gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Belirtiler fark edildiğinde dahiliye uzmanına veya gastroenteroloğa başvurmak önemlidir. Bu uzmanlar tedavi sürecini doğru teşhis etmek ve yönetmek için gerekli adımları atacaktır.

Karaciğer yetmezliği nasıl tedavi edilir?

Karaciğer yetmezliği tedavisinde, eğer karaciğer henüz tamamen geri dönülemez bir hasara uğramamışsa, yoğun tıbbi müdahale ile durumu stabilize etmek ve karaciğere iyileşme şansı vermek mümkündür. Bu süreç karaciğerin iyileşmesine ve tam sağlığına dönmesine olanak sağlayabilir. Ancak kronik karaciğer hasarı veya iyileşmeyen akut yetmezlik için tek etkili çözüm karaciğer naklidir.

Karaciğer yetmezliğine ne iyi gelir?

Beslenme açısından zeytinyağı ve kahve ile pişirilen sebze yemeklerinin tüketilmesinin karaciğeri destekleyici etkiler sağladığı belirtilmektedir.

Önceki içerik Sonraki içerik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir