Yıllardır hayal edilen kanser aşısı nihayet gerçeğe dönüşüyor. Akciğer kanseri aşısı denemelerine odaklanan bilim insanları, vücudun “kanser hücrelerini avlayıp öldürmesine ve yeniden ortaya çıkmasını engellemesine” olanak tanıyan yeni mRNA aşısını test ediyor.
BİONTECH TARAFINDAN ÜRETİLDİ
BNT116 olarak bilinen ve BioNTech tarafından üretilen aşı, hastalığın en yaygın şekli olan akciğer kanserinin tedavisinde kullanılacak. Akciğer kanseri dünya çapında her yıl yaklaşık 1,8 milyon kişinin ölümüne neden oluyor.
TÜRKİYE DAHİL 7 ÜLKEDE 130 HASTAYA TEST YAPILACAK
BNT116'nın birinci faz klinik denemeleri İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye'deki 34 araştırma merkezinde yürütülüyor.
The Guardian'da yer alan habere göre; Ameliyat veya radyoterapi öncesindeki erken aşamadan, hastalığın ileri aşamasına veya tekrarlayan kansere kadar hastalığın farklı aşamalarındaki yaklaşık 130 kişiye immünoterapi ile birlikte aşı yapılacak.
AŞININ İLK DOZU İNGİLTERE'DE BAĞIŞLANDI
Aşının İngiltere'deki ilk dozu Londra'da yaşayan 67 yaşındaki Janusz Racz'a uygulandı. Racz, altı hafta boyunca her hafta, ardından 54 hafta boyunca her üç haftada bir aşılanacak. Mayıs ayında kanser teşhisi konan ve kemoterapi tedavisi gören Racz, şunları söyledi: “Bilimin ilerlemesi, bu tür araştırmalara katılmayı kabul eden insanlarda yatıyor.”
Araştırmayı İngiltere'de yürüten University College London Hospitals NHS Foundation Trust'tan (UCLH) danışman tıbbi onkolog Prof. Siow Ming Le şunları söyledi: “Şu anda akciğer kanserinin tedavisini incelemek için mRNA bazlı immünoterapinin klinik deneylerinde çok heyecan verici yeni bir döneme giriyoruz. Uygulaması basit ve tümör hücresindeki spesifik antijenleri seçip ardından kullanmak mümkün. onları hedef alın Bu teknoloji kanser tedavisinde bir sonraki büyük adımdır.”