Duş almanın şaşırtıcı faydaları bilimsel olarak kanıtlandı! İlginç sonuçlar ortaya çıktı

Gün içindeki iş stresi, trafik sıkışıklığı ve koşuşturma sonrasında hem fiziksel hem de zihinsel yorgunluklar ortaya çıkabiliyor. Bu noktada günün sonunda duş aldıktan sonra bir rahatlama hissedersiniz. Bu bağlamda temizlik davranışlarını incelemek amacıyla üç ayrı deney yapılmıştır. İlginç sonuçların yer aldığı makalede duşun rahatlatıcı etkisi bilimsel olarak ortaya konuldu.

Artık bu haberi dinleyebilirsiniz. Uygulamayı şimdi indirin!

3 AYRI DENEME YAPILDI

2023 yılında makale olarak yayınlanan bilimsel bir çalışma, temizliğin stresin psikolojik ve fizyolojik etkilerini hafifletmedeki rolünü inceledi. Araştırmada 3.000'den fazla erkek ve kadın katılımcının yer aldığı üç ayrı deney gerçekleştirildi.

iStock-92099562

Deneyler kapsamında temizlik davranışlarının kaygı, gerginlik ve stres gibi psikolojik etkileri ile kalp atış hızı ve vücut direnci gibi fizyolojik etkileri tespit edilmeye çalışıldı.

ELLERİNİ YIKAMAK DA RAHATLATICIDIR

iStock-1812817729

Deneylerin sonuçları, el yıkamanın da stresi azalttığını ortaya koyarken, hem temizlik yapan birini izlemenin hem de temizlik yapmanın stresi azalttığı iddia edildi.

iStock-938396768

Araştırmacılar, el yıkama gibi bir davranışın, sosyal performans ve değerlendirme gibi yüksek stresli görevlerde oldukça faydalı olduğunu vurguladı.

iStock-1451831969

Deney kapsamındaki bu davranıştan sonra katılımcıların yüksek stresli bir görevi yerine getirirken daha uyumlu kalp ritimlerine sahip oldukları ortaya çıktı.

'REPRISE' HİSSİ BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI

iStock-1498672823

Her ne kadar duş almanın stres düzeylerini azaltmaya yardımcı olduğu iddia edilse de, duş sonrası “iyileşme” hissinin yüksek derecede rahatlama sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik
Türkiye'yi yasatan kazanın bilmecesi çözüldüTürkiye'yi yasatan kazanın bilmecesi çözüldü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir