İnsülin direncine karşı basit ama etkili yöntemler! – SAĞLIK

Bu bozuklukların arkasında insülin direnci sorunu gizli olabilir! Acıbadem Taksim Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Bal “Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insülin direncinin görülme sıklığı hızla artıyor. Özellikle genç yaşlarda insülin direnci sorunuyla sıklıkla karşılaşıyoruz. Bunun arkasındaki ana faktörler kötü beslenme alışkanlıkları ve hareketsizliktir. İnsülin direnci olan kişilerde kan şekerini dengede tutmak için salgılanması gereken insülin miktarı artar. Bu artış vücutta iltihaba neden oluyor ve zamanla tip 2 diyabet dediğimiz ciddi hastalığa ilerleyebiliyor. “Ayrıca bu kişilerde yüksek kolesterol, hipertansiyon ve damar tıkanıklığı gibi hastalıklar da daha sık görülüyor” diyor. Dr., günlük yaşam tarzı alışkanlıklarında bazı basit değişikliklerle önemli bir fayda sağlanabileceğini belirtiyor. Betül Bal, insülin direncini dengede tutmak için alınması gereken 6 etkili önlemi anlattı, önemli uyarılar ve ipuçları verdi.

  • Kahvaltıda protein yiyin

Günün ilk öğünü olan kahvaltıda kesinlikle hamur işleri, börek, simit gibi karbonhidrat açısından zengin tatlılarla doldurulmamalı; Protein, yağ ve karbonhidrat açısından dengeli besinler tüketin. Özellikle protein ve lif açısından zengin, glisemik indeksi düşük bir yemek yemek, gün boyu iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olur.

  • Yemek yedikten sonra 15 dakika yürüyün

Gün boyunca hareket miktarını artırın. Özellikle masa başında çalışıyorsanız; Düzenli olarak kalktığınızdan ve zaman zaman ofiste dolaştığınızdan emin olun. Öğle yemeği molanızda dışarıda kısa bir yürüyüş yapın. Örneğin; Yemeklerden sonra yapılan 15 dakikalık kısa yürüyüşler bile vücuda verilen besinlerin hücresel düzeyde enerji olarak kullanılmasına olanak tanır, böylece insülin salgısı azalır.

  • Yemeğinize salata veya sebze ile başlayın

Yemeğinize salata/sebze ile başlamak lif alımınızı artırır ve aşağıdaki besinlerin kan şekerini yükseltici etkisini azaltır, böylece insülin salgısının dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca lif alımı tokluk süresini uzatacak ve gün boyunca kan şekeri ve insülin dalgalanmalarını azaltacaktır. İştahın kontrol edilmesine yardımcı olur.

  • Çok sık atıştırma yapmayın

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Bal “Gün içinde sık sık atıştırma ve öğün aralarında sık sık atıştırma insülin direnci olan kişiler için istediğimiz bir diyet değil. İnsülin direncinde amacımız vücudun mümkün olduğu kadar az insülin salgılamasını sağlamaktır. Bu nedenle yaşam tarzınız, yaşınız ve sağlık durumunuz uygunsa, bir beslenme uzmanı eşliğinde 'aralıklı oruç' deneyebilirsiniz.

  • Aç karnına tatlı yemeyin

Tatlı tüketirken dikkatli olun. Şerbetler, hamur işleri ve kızartmalı tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. Yemekten önce tatlı tüketmekten kaçının. Küçük porsiyonlarda ve yemeklerden sonra tüketmek, aç karnına tatlı tüketmeye göre daha az insülin salgılanmasına neden olacaktır. İnsülin direnci olan kişilerin her gün düzenli egzersiz yapması gerekir. Egzersiz hücrelerin insüline duyarlı olmasına yardımcı olur. Haftanın en az üç günü birer saat tempolu yürümeyi deneyin. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir